Важно е след остро заболяване на горните дихателни пътища организмът да се възстанови напълно. Само така ще се предотварти възможността за повторна инфекция, усложнения или хронифициране. По отношение на лечението то трябва да бъде стриктно проведено до изчезване на симптомите. Съществуват неоспорими мерки за възстановяване на съпротивителните сили чрез храната.

Мед и лимон са топ здравословни храни през зимата. Достатъчно е да подслаждате сутрешния билков чай (шипки, мащерка, липа, лайка) с лъжичка мед, а през деня да пиете вода със сока от един лимон.  

Соковете от портокали и грейпфрути са отличен източник на витамин С (аскорбинова киселина) за тялото и освен това са много вкусни и подобряват настроението.

Джинджифилът по едно резенче от корена му под форма на чай в следобедните часове действа сгряващо и ободряващо.

2-3 ореха или бадема с лъжичка мед и масло са силна храна за изтощения организъм, за да не влезете в порочния кръг ”от болест в болест”.

Печените тикви и дюли с мед са отличен заместител на тортите и сладоледите през зимата.

Във възстановителния период е добре да се приемат леки месни и рибни ястия, приготвени на пара, млечни продукти във всякаква форма, зърнени каши. От боледуването и приема на лекарства апетитът са намалява. За възстановяването му много добър ефект имат месните бульони, варените яйца и топло мляко с мед.

Не забравяйте за изключително полезните за имунната система храни: чесън, кромид лук, ряпа и люти чушки.

За възстановяване на предишната сила и издръжливост започнете постепенно с кратки разходки и леки натоварвания, например стречинг, без това да предизвиква задъхване и учестен пулс. На ски или на ледената пързалка излезте не по-рано от 2–3 седмици след края на прекараното респираторно заболяване.

След лечение с антибиотици във възстановителния период е добре да се включат пробиотици. Те съдържат полезните бактерии от нормалната чревна микрофлора, които загиват след прием на мощни антибиотици, а полезните микроорганизми в червата са необходими за поддържане на нормалния имунитет.