До преди 82 години това място носи името Демирджилери - малко село в близост до Хисаря. Днес е едно от онези места, на които традиция и иновация се здрависват, подавайки си ръка лениво, но стискайки се здраво. 

Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България, ни разказва какво я е впечатлило най-много при разходката й из селото. 

"Усетих селото по един много особен начин, като някакво магическо място е. Хем малко смешно, хем пък много ме привлича. Особено впечатление ми направи солта, която правят в селото. жените във всяка къща си правят такава за домашно ползване. Няма точно рецепта и всяка слага съставките на око. Интересно би било да се разбере на коя как й мери окото."

Солта е важна съставка за българската традиционна кухня. Тя е не просто подправка, а особено важна съставка за човешкия организъм. Тя е най-важният минерал за хранителния ни режим. Ето защо е на особена почит на трапезата. 

Бялата сол се комбинира с различни други сухи подправки, за да се получи т.нар. шарена сол (чубрица). Тя има особено значение в българския културен бит. По традиция гостите се посрещат с хляб и шарена сол. Това е не просто храна, а символ на добро отношение, благоразположение и приемане. В различните краища на България добавят разнообразни подправки, за да се получи характерен вкус. Сред по-странните съставки са тиквени семки, дива чубрица, самардала и чимен (семена от сминдух). 

Снимка: Десислава Димитрова


Как се прави солта в Старо Железаре и коя е тайната съставка

"Всяка жена в Старо Железаре си отглежда всички съставки за солта у дома. Сами си правят червения пипер, който понякога може да е лют. Понякога добавят и джоджен, което не ми звучи особено типично. Към бялата сол тук добавят червен пипер, сминдух (нарича се квачка на местен диалект) и - тайната! - смлени зърна копър." 

Старожелезарската сол е една от известните традиционни подправки. Ако сте на гости в селото, в Дома на традициите могат да ви покажат и сами да си направите такава сол. За целта има специално обособен Кът за подправки. Местните баби пък с удоволствие показват тънкостите на преденето на вълна с хурка и вретено и с удоволствие разказват как са се правили сватбите едно време. 

Снимка: Facebook

Хубавините и интересни неща обаче не свършват до тук. В селото е запазех кромлех - древна астрономическа обсерватория (от побити в кръг каменни блокове) от времето на траките. Каменното съоръжение се е използвало за измерване на годишния цикъл - равноденствията и слънцестоенето, които са имали особено важна роля в обредния и стопански календар на древните траки. Жреците пък са наблюдавали фазите на слънцето, което са обожествявали. На това място са се правели обреди и са се поднасяли дарове на боговете. 

Снимка: Facebook/Старо Железаре

И ако от едната страна има на селото има камъни, помнещи древни времена, то от другата стоят съвсем нови... графити. Творци от България и Полша дават свобода на въображението си и изрисуват стените на къщите с образите на известни личности. От дуварите на старожелезарските къщи се усмихват Барак Обама, Маргарет Тачър, Стив Джобс, Индира Ганди, Далай Лама, Бойко Борисов, Тодор Живков, леонид Брежнев и други. 

Нима всичко това не е солта на живота?