На годинка и три-четири месеца моят малчуган особено обича да си похапва... бисквитки. Смея да твърдя, че винаги много внимателно подбирам продуктите, особено тези, предназначени за малкия лакомник. Каква беше изненадата и тревогата ми, когато върху етикета на красива вносна кутия бебешки бисквити, прочетох, че съдържат, наред с всичко полезно, и...

хидрогенирано растително масло?!

НЕДОПУСТИМО Е такъв крехък и незрял организъм като бебешкия да бъде атакуван от подобна отрова!

Сравнително отскоро у нас се заговори за дилемата животински или растителни мазнини, и по-точно за тези растителни, които се обработват по специална технология. Твърдите масла, като маргаринът и майонезата например, са продукт именно на такива производствени физико-химически процеси. При тях се използват високи температури и различни химически катализатори. Обработената растителна мазнина преминава в т. нар. транскиселина, която представлява още по-наситена ("твърда") мазнина, известна като хидрогенирана. Наистина тя е много по-устойчива и дълготрайна от изходната. Освен това е и... много по-евтина от животинската мазнина. Но има едно много голямо и сериозно "НО”! Убедително е доказано, че употребата на храни със съдържание на транскиселини води до

необратими негативни последици върху човешкия организъм!

Преди всичко, поради голямата си устойчивост на високи температури, хидрогенираните мазнини почти не се разграждат в човешкия организъм, отлагайки се в кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците. Възпрепятстват обмена на хранителните вещества, което води до тежки анемии. Консумирането им е и причината за крайно негативните изменения на кръвното налягане, имунитета, и неминуемо увеличава риска от появата на ракови заболявания, инфаркт и диабет!

Мерките, които се взимат по света са все по-сериозни и драстични,

с цел ограничаване производството и използването на хидрогенирани мазнини. В някои от тях дори е наложена забраната им.

Като истинска беда трябва да се оцени фактът, че у нас

все още хранителни продукти от рода на бисквитки, вафли, сладоледи, пасти и т.н. – все любими лакомства за децата ни – в огромната си част съдържат въпросните хидрогенирани мазнини. Откриваме ги дори и в бебешки продукти?! 

Добрата новина е,

че е в действие наложеното от ЕС изискване производителите да информират  за наличието и количеството им в продуктите си. За жалост у нас това изискване се спазва само наполовина. Върху етикетите на немалка част от храните наистина е отбелязано, че съдържат хидрогенирани масла, макар и някои да използват завоалирани названия като: растителни мазнини, втвърдени масла, растителни масла и др.

За нас, потребителите, единствената защита на този етап, срещу всепронокващата и изкусителна реклама, в това число и на храни, определено вредни за здравето ни, са

информацията и познанието

Наш е изборът дали да продължим да предлагаме опасни за здравето храни на децата си или да се въздържим и да не ги купуваме.