С приближаването на дългоочаквания момента за старт на годишния отпуск, изниква и въпросът какво да правим с кучето. Вариантите са три:

1. Да го гледа ваш приятел или родител (нелош вариант, но е свързано с непрестанни телефонни обаждания и от двете страни - наред ли е всичко, изяжда ли си яденето, как се изхожда, тъжен/на ли е и т.н.).

2. Да го настаните в хотел за кучета.

Мястото трябва да е проверено и препоръчано.

3. Да го вземете с вас.

Тук се проявява смесица от емоции - положителни и отрицателни. Казвам ви го от личен опит като собственик на забавна и невъзпитана дакелка.

Багажът на кучето

Не само вие имате багаж! Кучето ви трябва да има собствена чанта с най-необходимите неща - купичките за храна и вода, любимата играчка, мекото одеалце, хавлии, четка или гребен. С помощта и съветите на ветеринарния лекар направете малка аптечка, в която да има неща за оказване на първа помощ и лекарства, които биха били полезни, ако сте далеч от населено място.

Пътуването

Някои кучета обожават да пътуват, но други страдат от транспортна болест и никога не свикват с колата. Страданието се изразява в повръщане и безпокойство. За кучетата с проблем има медикаменти против повръщане, които могат да се дават преди и по време на пътуването. Понякога те не помагат, но в повечето случаи кучето повръща 2-3 пъти в началото на пътуването и после спира. Не хранете любимеца си поне 6 часа преди път. Ако е нервен и неспокоен, обърнете се към ветеринарен лекар, който по своя преценка ще предпише успокояващи таблетки-билкови или по-силни.

Къде да го настаним?

Перфектният вариант за хора с куче, особено от едра порода, е кола тип комби. Там освен място за багаж, ще има място и за транспортна клетка, в която да настаните кучето или просто да постелите нещо удобно върху което да лежи. Ако колата ви е по-малка, настанете го на задната седалка, а за да не стане всичко в косми и лиги, постелете одеало или чаршаф. Още по-удобни са специалните платнища за задна седалка.

Ако кучето е дребно и въртящо се, гушкайте го в скута си, въпреки че тук също препоръчвам транспортана клетка и създаване на навик за пътуване в нея от ранна възраст.

Често с вас пътуват приятили или познати. Не всички обичат компанията на космат, пъхтящ досадник до себе си, затова любезно му предложете мястото до шофьора.Така и кучето ще е по-спокойно. Пътувала съм от София до Синеморец с голдън ретривър на задната седалка, който през цялото време, не спря да се върти като пумпал. Доста е изтощително за спътника....

По време на пътуването (ако е през топлите месеци) осигурете достъп на свеж въздух. Ако нямате климатик отворете прозорез далеч от кучето (умират да се покажат навън и да клюкарстват, но е опасно!). Спирайте често за кратка разходка и давайте вода.

Плажът

За повечето кучета морето е като магнит! Като малките деца, които не можеш да извадиш от водата! Обожавам гледката на щастливо куче на плажа и искрено се забавлявам.

Какво неприятно може да се случи?

Пиенето на солена вода неминуемо ще доведе до диария и по-рядко - до повръщане.Тук напомням за аптечката. Набавете си средства, спиращи разстройството и повръщането.

Не допускайте кучето ви да прегрее. Ако не е от феновете на къпането, а просто търчи по плажа, без да спира и особено ако е черно, рискът е голям. Ако се случи, го намокрете обилно със студена вода и по възможност посетете ветеринарен лекар. Опитайте се да не допускате това да се случва, като създадете режим на кучето си. Нека седи вързано на сянка по чадъра за определени периоди от време.

Дивите плажове с много скали и миди крият опасност от порязване или по-сериозно нараняване на лапите. Тук пак можете да ползвате материали от аптечката - бинт, марли, дезинфектант, преди да намерите лекар, който да прецени ще шие ли раната или почивката ви ще продължи спокойно....

Куче - дразнител на плажа е нещо ужасно. Имам горчив опит с моята дакелка - редовно крадеше сандвичи от чантите на хората, докато те се къпят и нещата им са без надзор... Дръжте кучето си под око - за хората, които не са свикнали и не обичат четирикраките ни приятели, не е мило и забавно космат вмирисан кокер да се изтръска на метър от теб или да мине небрежно през току що опънатата ти хавлия, превръщайки я в мокър парцал...

След плаж подсушете кучето е срешете козината. Ако е с къс и гладък косъм не пречи след всеки плаж да го измивате обилно със сладка вода, но ако имате овчарка, ретривър или друга порода с гъст и дълъг косъм, по-добре е само да го подсушавете и изресвате качествено. Постоянно влажната козина е предпоставка за развитие на някои кожни заболявания.

Планината

Тя е прекрасно място за активна почивка за вас и кучето ви. Освен движение на чист и свеж въздух, там то ще намери и място за джапане и разхлаждане в планински потоци, рекичкии, вирове. Далеч по-спокойно и неистерично от морето. Опасностите в планината са свързани с вероятност за ухапване от змия или жилещи насекоми, вълнуващи срещи с горски обитатели (таралеж, чиито бодли остават по муцуната на любопиткото), убождане или протриване на възглавничките. В случай че отивате на напълно безлюдно и доста отдалечено място, помолете ветеринарния лекар да ви предпише противоалергични таблетки и мазила. По-добрият вариант, разбира се, е да посетите лекар възможно най-бързо.

Помислете добре преди да тръгнете на почивка с кучето си. Тя може да е изпъстрена с много положителни емоции, но и с опасности, ако не сте внимателни.

Може да бъде забавно, но и изнервящо. Вие решавате!