Знаем, че сред основните блюда на мъниците, пък и тези на големите, са все гозбички, минаващи през "огъня". Повечето зеленчуци, както и плодовете, са изключително полезни сурови. Действително под въздействие на високата температура при топлинна обработка – варене, печене, пържене, съдържанието на витамини и хранителната стойност значително се понижава. Но, както всяко правило си има изключение, така и тук има една важна истина. Тази констатация беше добре дошла за мен, тъй като, както всички родители, и аз съм загрижена за здравословното хранене на моето дете. Много от зеленчуците след варене са много по-полезни и по-благотворно влияят на здравето. Ето някои от тях:

Броколи и спанак

След попарване с вряла вода или на пара броколите и спанакът доставят на човешкия организъм 30% от общото си съдържание под формата на каротиноиди. Като се има предвид, че в сурово състояние отдават само 2-3%.

Морковите

За суровите моркови знаем, че са богати на витамините А, С, PP. Предпазват ни от стрес и безсъние. Доставят ни калий и йод, така необходими за дейността на сърцето и щитовидната жлеза. Но бета-каротин ще получим само от варените моркови. Когато ги сварим, в тях ще има 3 пъти повече безценни антиоксиданти, отколкото в суровите.

Цвеклото

За него знаем, че има много биологично активни вещества. Те обаче се усвояват най-пълноценно само, когато този кореноплод с вишнев цвят е сварен.

Зелето

Зелето обаче е шампион. След топлинна обработка, то не губи, а многократно умножава полезните си свойства. Да оставим на страна топлинната обработка. При ферментацията му, може би не знаете, обаче витамин с се увеличава 3 пъти! А пък млечната киселина, образувала се в процеса на ферментиране, е незаменима при разграждането и усвояването на белтъчините.

Съвсем изненадващо доматите

Всички знаем, че в суров вид те влияят благоприятно на кръвоносните съдове, на нервната система, полезни са за косата, кожата и костите. При топлинна обработка, макар че се губи част от витамин С, многократно нараства съдържанието на ликопена, т.е. – един от най-мощните антиоксиданти в природата. Ликопенът ни предпазва от сърдечно-съдови, ракови заболявания и укрепва имунитета. Не на последно място – нормализира кръвното ни налягане.

Учудващо и чесънът

След варене, въпреки, че у чесъна след варене количеството на витамин С намалява, настъпва друга метаморфоза, полезна за нас, хората. Повишава се многократно съдържанието на алицин – вещество, притежаващо бактерицидно действие и препятстващо образуването на тромби и холестеринови плаки в кръвоносните съдове. Удивително, нали?