"Мечо си облече
топлото елече.
С крушки във торбата
тръгна към гората.
Зима иде вече –
той е умно мече!
В топлата хралупа
крушки ще си хрупа."
Освен на мечовците обаче, крушата е любим плод и на всички малчовци. При това той е не само вкусен и сладък, но и много много полезен. За крушата с пълна сила важат думите на Хипократ – бащата на съвременната медицина: "Нека нашата храна бъде нашето лекарство и нашето лекарство - нашата храна."
Крушите са плод, който е бил обект на култивиране още от най-древни времена
Те обаче не са имали благия вкус, който познаваме днес. Римляните, например, не са ги консумирали сурови, а са си правели от тях компот, като добавяли в него мед. Любопитен факт е, че едва през 18. век много от сортовете круши са добили съвременния си вкус и специфична сладост.
Днес, навярно, няма човек, който да не е останал съблазнен и омагьосан от сладостта и аромата на зрялата и сочна златна круша. И моят капризен мъник не прави изключение и никога, дори да е преял, не отказва обелено резенче от този превъзходен плод.
Крушата наистина е незаменима и изключително полезна и трябва да я има в менюто на малчуганите ни и зиме, и лете
Докато зрелостта на ранните сортове на този вълшебен плод настъпва още в края на лятото, други се берат чак в последните дни на ноември. Това са зимните сортове круши, които, откъснати и съхранени при специални условия и температура, достигат пълната си зрялост едва през зимата, за да се радваме на благата им компания чак до настъпването на пролетта.
Удивителното на крушата
е това, че в нея се съдържа всичко онова, което го има в другите плодове, но и още нещо, и то не само едно. Богатото съдържание на фибри, на витамини (Е, В2, С, А) и специфичното им комбиниране с незаменимите микроелементи – калий, пектин, цинк, фосфор, магнезий, йод, превръщат крушата в уникален природен лек.
Крушата е един от малкото плодове, наред с тиквата и ябълката, които не предизвикват алергични реакции, колкото и чувствителен да е детския организъм. Затова е и сред първите най-препоръчителни плодове при захранване на кърмачетата.
Интересното е, че в сурово състояние крушата действа разхлабващо и облекчава стомахчето при запек. Когато е изпечена обаче, се използва като стягащо средство, ако стомахчето на детето е разстроено.
Друго полезно качество на крушата е това, че повишава защитните сили на организма и неговата устойчивост срещу болестотворните вируси.
Освен че е превъзходен лек при заболявания на дихателните пътища, този превъзходен плод се препоръчва и при анемия.
Има и още едно рядко качество, а то е, че сладостта й се дължи на преобладаващата в нея фруктоза, за чието разграждане не е необходима намесата на инсулин.
Как да познаем истинската от третираната и лишена от вкус и качества круша?
Най-лесният начин е да вдъхнем аромата й. Колкото по-силен и омаен е той, толкова по-истински, сладък и здравословен е този благословен и така обичан от децата ни плод.