От 15 март по книжарниците в цялата страна вече можете да намерите книгите на световноизвестния педиатър д-р Харви Карп – „Най-щастливото бебе” и „Най-щастливото дете”.

Откривателят на тайната за справяне с коликите изуми света на медицината като през 2002 г. издаде първата си книга „Най-щастливото бебе” - плод на 20 годишни проучвания.

В нея д-р Карп разкрива теорията си за липсващия 4-ти триместър от бременността и 5-те стъпки за активирането на успокояващия рефлекс на бебето. Край на коликите и на бесзсънните нощи. Родителите и бебета ликуват.

В „Най-щастливото дете” д-р Карп отново обединява науката с практиката. За да се справите с тръшкането на детето по ненасилствен начин е нуждно да разберете, че то е все още примитивно създание, нещо като праисторически човек.

Лявата и дясната половина на мозъка – логиката и емоциите – са в постоянна борба. Веднъж щом разберете това, вече знаете, че с детето се говори с прости фрази, много повторения и на неговото емоционално ниво. Като един посланик в чужда страна, трябва да говорите на езика на детето – по детски. Правилото на ресторантите за бързо хранене, пък казва, че по-жадният за внимание говори пръв. За да бъдете чути, първо трябва да „изтърпите” по-нетърпеливото дете да изкаже или излее емоциите си. След това идва вашият ред.

Техниките на д-р Карп са толкова ефективни, че неслучайно се използват от суперзвезди като Мадона, Мишел Пфайфър и Киийли и Пиърс Броснан.

Професoр Кайл Прует, от Йейл пък казва „Д-р Карп спасява родителите от лудост”, а Ню Йорк Таймс „Изместиха те д-р Спок!”

Книгите на д-р Харви Карп в България се издават от Сиела и могат да бъдат поръчани онлайн. Картините за кориците са специално нарисувани от талантливата художничка Светлана Генчева-Съни и са вдъхновени от проекта „Най-щастливото дете в България”.

Това всъщност е много интересна инициатива, чиято цел е да привлече вниманието на обществото към проблемите с отглеждането и възпитанието на децата и превенцията на различните форми на насилие чрез предоставяне на практичните и лесно приложими техники на д-р Карп. Проектът ще се проведе на няколко етапа и ще включва образователни семинари и раздаване на сертификати.

Статистиката сочи, че почти 70% от децата в България са системно удряни у дома, което превръща две трети от българите в неволни насилници, които възпитават потенциално агресивно бъдещо поколение с отклонения във физическото и психическото развитие, соматични заболявания, личностни и емоционални нарушения и и като цяло забавя развитието на детето.

68% от българите биха ударили шамар или издърпали ухото на детето си с възпитателна цел. Дори и хората с висше образование одобряват прилагането на такива мерки на „минимално насилие". Това показва допитване от 2011 г. на НЦИОМ (Националният център за изучаване на общественото мнение).

От една страна, 83% смятат за неприемливо родителите да упражняват насилие и силови възпитателни методи, от друга страна – 65% от същите тези, които не приемат насилието в семейството, одобряват използването на така нареченото "минимално насилие” (шамар, напляскване, издърпване на ухо и т.н.). Това косвено означава, че сред немалка част от хората по въпроса има "двоен морал”. От една страна, те намират за допустимо минималното насилие към деца, а в същото време не приемат да се използва насилие, принуда и други методи, които накърняват достойнството на детето. Ето къде можете да научите повече за проекта: