Още преди настъпването на периода на захранването (когато бебето постепенно започва да преминава към прием на т.нар. „твърда храна”) всеки родител трябва да се запознае с рисковете, които могат да доведат до задавяне. Представяме ви отговорите на 6 основни въпроса, свързани със задавянето при малките деца и действията, които всеки родител трябва да предприеме в подобна ситуация:

С какво децата най-често могат да се задавят?
Най-опасни са не малките частици от играчките или дребните битови вещи, като копчета и др., а храната. Факт е, че преди повече от 15 години в Европа бе въведена универсална маркировка "СЕ", с която се гарантира безопасността на дадена играчка. Това помага на родителите при избора на такава. Независимо от това трябва да сме наясно, че присъствието на въпросния знак върху етикета в никакъв случай не означава да бъдем по-малко бдителни над детето си, когато играе с нея. Дотук добре.

За съжаление подобна маркировка няма как да съществува върху хранителните продукти. Тя трябва да бъде дълбоко запечатана в съзнанието ни! Ето защо ние, родителите, трябва да бъдем предпазливи когато поднасяме залък хляб към устата на детето. Добре е да знаем, че най-често децата се задавят със зърна от грозде, парченца от ябълка или морков, с трохи хляб или геврек, както и с ядки.

Рискът от задавяне по-голям ли е при бебетата в сравнение с този при по-големите деца?
Във всяка възраст е различно. Някои хора никога не се задавят, при други често нещо попада в кривото гърло. Това обаче, с което всички родители трябва да са наясно е, винаги да бъдат бдителни, докато детето им се храни. Да не го разсмиват, да не играят с него по време на хранене, да не се гонят из помещението. Именно в подобни моменти детето може да се задави.

По-опасно ли е задавянето при бебетата?
Да, тъй като диаметърът на дихателната им тръба е тънка колкото молив. Ако в нея попадне чуждо тяло, притокът на въздух е моментално възпрепятстван. Не случайно преди бебето да бъде поставено в креватчето му след нахранване, то трябва да се потупа лекичко по гърба и да се изчака, докато не се оригне. Добре е, също така, матракът им да бъдат леко повдигнат , за да се намали риска от навлизането на повече слюнка или повърната храна в дихателната тръба по време на сън.

Как трябва да действаме в случай, че детето ни се задави?
Сложете бебето напряко по корем в скута си, така че горната част на тялото и главата му да са насочени надолу. След това потупайте детето многократно между плешките, докато изплюе чуждото тяло. Не се страхувайте да вложите сила в жестовете на ръката. Цитирайки личния ни педиатър, спокойно мога да ви уверя, че това няма да нарани детето, тъй като гръдният кош и хрущялите му са много издържливи.

Какво да правим в случай, че чуждото тяло е заседнало упорито и не иска да излезе?
На първо място – не изпадайте в паника! Има друга хватка, която се прилага в този случай. Поставете детето по гръб върху бедрата си, така че да можете да го гледате в очите, което означава главата му да е върху коленете ви. С опънат показалец и среден пръст многократно натискайте силно гръдната кост, докато чуждото тяло попадне в устата на детето, откъдето го отстранете. Важно е да натискате толкова силно, че да е притисната около 1/3 от височината на гръдния кош.

Не е ли по-добре да се позвъни на 112?
За жалост едва ли е практически възможно Бърза помощ да пристигне в рамките на три до пет минути – време, в което мозъкът на детето може да се увреди. Затова не губете време, а действайте на мига!