Със сигурност, като лаици в кухнята, ще ви бъде интересно и полезно да научите кои са най-често допусканите грешки по време на готвене и как да ги избягвате, така че да се представяте винаги на ниво и блестящо пред любимите си хора или гости.

#1 "Смятам, че най-честите грешки, които хората допускат в кухнята са две т.е. в едно ястие някои от съставните продукти се превараяват, а други се оставят недостатъчно сварени. Така например, готвейки пиле със зеленчуци, пилето се оказва преварено, а зеленчуците в яхнията – недостатъчно сварени. Моят съвет в случая е готвещият да се запознае добре с оптималните времена и температури за готвене на всеки един отделен продукт, както и да го опитва на вкус. Да си води бележки в кои случаи ястието се е получило добре и в кои не, също би било от полза за готвещия." - Брус Бромбърг, готвач и съсобственик на „Blue Ribbon Restaurants".

#2 "Домашните готвачи не винаги използват правилните инструменти. Острите ножове са също толкова важни, колкото и контролирането на температурата по време на готвене." - Алекс Леонард, главен готвач в "Lowlife".

#3 "Да не дегустира храната по време на процеса на готвене и да не проверява за степента на готовност, също е често срещан недостатък на готвещите. Особено често го правят готвачи и домакини, които се предоверяват на описаното в рецептата от готварската книга. Готварските книги служат само като ориентири и учители, но не и като точни и съвършени указатели за приготвяне на дадено ястие." - Тадаши Оно, кулинарен директор и съдружник в "Ganso".

#4 "Много домакини и готвачи не използват достатъчно сол и черен пипер по време на готвене, а едва след края на процеса. Това е главният виновник за безвкусната храна." - Боби Флей, готвач и собственик на "Gato"

#5 "Повечето любители готвачи забравят да добавят кисели подправки, като лимон и висококачествен оцет, преди и по време на готвенето, което е грешка. Това се отнася най-вече за месните ястия и варивата. Киселата добавка е важна, тъй като тя омекотява и облагородява вкуса, обогатява и ароматизира ястието." - Тони Насиф, главен готвач в "Mile End".

#6 "Най-често срещаната грешка при готвенето на риба е да не се изсушава кожата й, преди да се постави в соте тигана. Изсушаването премахва влагата и позволява на кожата да стане хрупкава." - Дейвид Сегал, собственик и главен готвач на "Cull & Pistol"

#7 "Прекомерното усложняване на ястията е часто срещана грешка. Прекаляването с подправки и други помощни съставки често довежда до утежняване и влошаване качеството на ястието. А претрупаността не допринася за добрия вкус и аромат, а напротив – разваля го." - Игнацио Маттос, съсобственик и главен готвач на "Estela".

#8 "Обливането на салатите с прекалено много дресинг и оцет са две от най-големите грешки." - Джуди Уилямс, собственик и главен готвач в "Buvette".

#9 "Ръбът на купата не е най-подходящото място за чупене на яйца. Често практикувана грешка! Правилото е яйцата да се чупят върху гладка плоска повърхност. Така се намалява рискът от попадането на черупки в ястието." - Стефани Нас, основател и главен готвач на "Victory Club".

#10 "При приготвянето на пържолите повечето хора смятат, че е редно да загреят предварително мазнината в тигана и едва след това да сложат пържолите. Правилното е тиганът да се загрее без мазнина, а месото да бъде подложено на топлинна обработка върху сух тиган за няколко минути. Едва след това може да бъде добавена растителна или животинска мазнина." - Габриел Щулман, главен изпълнителен директор на "Happy Cooking Hospitality".