Благодарение на кулинарните умения на баби и лели, през годините опитваме различни традиционни ястия - бито краве масло, крокмач, просеник, лучник, прясно сирене, квасено мляко и т.н. Съществува обаче опасността, докато има кой да ни ги приготвя, ние само да им се наслаждаваме, без да се замисляме как всъщност се правят. Затова в поредицата "Вкусотийки от Градината на BILLA" днес ви представяме една стара рецепта с български кромид лук - лучникът на баба.

Снимка: iStock

Лукът е наричан природен антибиотик. Нашите баби често са го ползвали за лечение на грип, настинки и хрема. Миг преди да си помислите, че лукът люти и мирише, ето какво казва за него Елизабет Пенел - английска авторка, известна с кулинарните си книги - „Изгонете лука от кухнята и удоволствието ще отлети с него”

Лукът от градините на BILLA се отглежда в плодородните земи на с. Милево, Пловдивска област. Той е подходящ за салати, готвени ястия, плънки на печива, гарнитура на грил, и др.



Необходими продукти

За тестото

800 г брашно (+ брашно да месене)
кубче жива мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
около 250 мл хладка вода вода

Снимка: iStock



Брашното се пресява и се оформя кладенче. В него се слагат маята, захарта и солта. Заливат се с водата и с пръсти маята се стрива, докато се разтвори в течността напълно. Меси се до получаването на меко тесто. Оформя се на няколко малки питки и се оставя да втаса за 10-15 минути. 

За плънката

500 г лук
1 с. л. сол
1 с. л. червен пипер
щипка чубрица
суха червена чушка по желание
олио за задушаване

Лукът се задушава до златисто с олио в дълбок тиган. Готви се, докато омекне и добие хубав карамелен цвят. Сухата червена чушка се стрива и се добавя в тигана. Овкусява се с подправките и се разбърква. Плънката се оставя леко да изстине.

Снимка: iStock

Тестото се оформя на няколко кори (оби) с правоъгълна форма. В началото на всяка кора, по ширина се слага от плънката с лук. Навива се на руло. Поставя се в кръгла тава, като се реди във формата на спирала (охлюв).

Снимка: iStock

След като се използва цялото тесто и всичката плънка, лучникът се намазва с останалата в тигана мазнина, като към нея се добави и малко вода. 

Пече се 30 минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Преди да се сложи във фурната, може да се нареже на парчета. 

 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement