Лято е и сигурно никак не ви се иска да се застоявате край печката. Вместо тежки ястия с месо, заложете на студените сурови супи, свежите салати, барбекюто със сочни български зеленчуци и, разбира се, сладолед за десерт.

В поредицата „Вкусотийките на BILLA” днес ви представяме рецепта за гриловани зеленчуци и една малка, но много оригинална изненада - коктейл в чашка от зелена чушка.

Пиперът е един от зеленчуците, в чието отглеждане България има здрави и устойчиви традиции. Зеленчуците могат да съдържат до 400 mg% витамин С, което ги поставя дори пред лимона и касиса. Бялата капия е сред най-разпространените сортове пипер в България и един от основните зеленчуци в градините на BILLA. Предпочитан е за салати, заради сочността и хрупкавостта си, за готвене – основно пълнене и бульони, както и за туршии, защото дава чушки с характерна месеста част и богат вкус.

Гриловането на зеленчуци е добра готварска техника, защото се прави бързо и така не се губят вкусови и хранителни качества. За да е най-вкусно, използвайте въглени от широколистни дървета. Те придават приятен и лек допълнителен вкус на зеленчука.

Салата със сочни зелени чушки

Продукти:
6 зелени чушки
2 домата
1 тиквичка
връзка аспержи
глава резене

За марината
зехтин
сол
мащерка
риган

За овкусяване:
зехтин
мед
лимон
розмарин
сол

Измийте зеленчуците и ги нарежете на едри парчета. Поставете ги в купа и залейте със зехтина и подправките. Оставете да поемат от ароматите за около 10 минути.

Грилът се намазва внимателно с мазнина. Зеленчуците се изпичат от двете страни.

Поставете ги в дълбока купа и овкусете.

Да хапнем – да пийнем

Дори и най-вкусната храна ще стане още по-вкусна, ако си има интересна компания. Към лятното ястие с гриловани зеленчуци добавете пикантен коктейл в чашка от зелена чушка. Приготвянето му е лесно, а консумирането му ще направи вечерта още по-забавна.

Срежете една чушка наполовина и почистете от семките и бялата мека част. Така ще оформите импровизирани чашки. Ако сте група приятели, може да използвате и чушки в различни цветове. 

Снимка: iStock



Напълнете с добре изстудена ракия. Чуквате се за наздраве с чушчените чашки, отпивате и леко гризвате от суровия зеленчук.

А, вие, обичате ли зелени чушки? Споделете ни вашата рецепта за ястие с тях.