По традиция на Бъдни вечер на трапезата се слагат само постни ястия. Много хора, дори и тези, които до този момент не са спазвали коледните пости, се придържат към обичая и приготвят нечетен брой храни, които поставят на масата. 

1. Пълнени чушки с боб

На Бъдни вечер се пълнят сухи чушки. Когато купувате такива, е добре внимателно да ги огледате, за да нямат дупки. В противен случай пълнежът ще изтече при печенето. Накиснете чушките предварително в хладка вода. Така ще омекнат и ще станат по-еластични. Пълнежът обикновено е от счукан, сварен боб. Ако искате да експериментирате, може вместо традиционния боб да използвате нахут или червена леща.

2. Сарми
Сарми на Бъдни вечер се приготвят като в листо от кисело зеле се завива пълнеж от ориз и зеленчуци. Ако искате нещо по-различно тази година, изберете кафяв ориз, а в него добавете стафиди или ситно нарязани орехи. Ако приготвяте лозови сарми, се заредете с малко повече търпение. Те са невероятно вкусни, но малките листа на лозата изискват повече внимание при завиването. Може да ги напълните с булгур, в съчетание с малко домати и черен пипер.

3. Питка
Питката на Бъдни вечер трябва да е постна. Вместо мая, използвайте сода или квас и не слагайте/не намазвайте с яйце. Содата може да активирате с малко оцет. Ако не сте си захванали квас, може да потърсите такъв в добрите хлебарници. Около празниците обикновено, освен хлябове, там предлагат и този артикул. Хлябът с квас трябва да се премеси веднъж, след което да се остави за една нощ, за да може да се доразвие в питката. Преди да сложите във фурната, също оставете да втаса малко по-дълго - 2 часа, например. Направена по този начин, питката за Бъдни вечер ще бъде малко по-жилава от традиционния хляб с мая, но и много по-полезна.

4. Тиквеник
Изберете тиква, която е сладка - цигулката е добър вариант. Тиквите хокайдо все по-често се откриват на пазара. Те са предпочитани за десерти, заради фината си текстура и благия вкус. Настържете и задушете с любими коледни вкусове - канела, кафява захар, анасон, лимонова кора, ванилия и т.н. Ако искате да опитате нещо алтернативно, напълнете тиквата със сушени плодове, локум и подправки и изпечете. 

5. Плодове
На трапезата на Бъдни вечер е хубаво да има пресни плодове. Те са свежи, ароматни и символизират новото начало. Сложете червени ябълки, типичните за зимата цитрусови плодове - лимони, мандарини, портокали, банани и мушмули. Добавете и сушени плодове - сливи, круши и др. Ако обичате да експериментирате, може да опитате и захаросаните тропически плодове - ананас, манго или маракуя. На масата трябва да има място и за чесън. В българските поверия той гони лошото и злите сили, а колкото по-често го ядем, толкова по-здрави ще бъдем.

6. Ядки
Сложете на масата орехи. Вечерта разчупете един и вижте какво е съдържанието му - ако ядката е голяма и здрава, очаква ви пълна и благословена година. За разнообразие добавете бадеми, фастъци, бразилски орех и кедрови ядки. 

7. Ошав или вариво
Седмото ястие може да съобразите с желанията си - ошав, който се прави като се варят сушени плодове, или вариво. Сварете жито или булгур и го подсладете с мед. Набъбването на зърното е символ на увеличаващия се ден, както и на новото и хубавото, което предстои през годината.