Усещането за наближилата вече Коледа е изпълнено с много топлина и семеен уют. Трапезата в последната постна вечер преди Рождество е истински букет от аромати и вкусотии. Наред с питката, ошава, сармичките, плодовете и туршиите, гърненцето с фасула неизменно заема своето централно място. И в нашата кухня, както и в менюто на много други народи, бобът дори е влязъл в ролята на национално ястие. Има някои интересни и може би малко известни факти за него, които ще бъде любопитно да узнаем:

•Счита се, че фасулът е едва ли не най-древното култивирано растение в историята на човечеството. Първите веществени доказателства са отпреди 3-4 хил. години пр.н.е. Това са изображения на бобови растения върху каменни фрески, украсяващи зикуратите в Централна и Южна Америка. Още тогава те са били основна и високо ценена храна на индианските племена.

•Има неопровержими, достоверни факти и за присъствието на фасула и върху трапезите на Древния Египет. Негови цветни стенни рисунки са намирани в гробниците на пирамидите.

•В чест на боба в Древен Рим пък са устройвани пищни тържества.

•По неизвестни причини в периода на Ранното Средновековие той постепенно изчезва от европейската трапеза.

Едва по времето на Ренесанса Негово Величество Бобът се завръща триумфално от Южна Америка с корабите на Колумб, този път завинаги.

•Огромната популярност на боба се дължи от една страна на забележителните му хранителни и диетични качества, а от друга – на удивителните му здравословни свойства, за които китайски лечители от древността са писали още преди 1000 години.

•Оказва се, че в боба се съдържат на практика всички основни хранителни вещества, необходими за организма, при това удивително точно и благоприятно баланасирани.

•Червеният и шареният боб съдържат желязо два пъти повече от... говеждото месо!

•Според последни изследвания на група американски учени бобът се оказал с най-високи антиоксидантни свойства в конкуренцията със стотици храни, като изпреварва дори... дивия касис!

Може би, след като си припомнихте и научихте тези допълнителни интересни сведения за фасула, на Бъдни вечер бобената яхнийка ще ви се услади още повече!