Периодът от края на август и началото на септември е времето, през което природата ни дарява с омайната благодат на един вълшебен и благотворен за здравето плод – хинапа. Родината му е Източна Азия. У нас се отглежда като културно дърво в домашните градини и дворове, но се среща и див Хинап (по черноморското крайбрежие, в Старозагорско, Пловдивско и в долината на Струма). Поради високото съдържание на захари, нишесте, белтъци и минерални соли хранителната стойност на хинаповите плодове е много висока. Богати са на йод и желязо, както и на значително високо количество витамин C. Освен за храна, плодовете се използват като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Тези благи предвестници на есента се похапват предимно сурови, но само ако са постояли на хладно и проветриво местенце поне 2-3 седмици преди това. Тогава те доузряват и са най-вкусни! Освен че може да им се насладите в сурово състояние, от тях може да си приготвите великолепни сладкиши, конфитюри с неподражаем чар и сиропи – блаженство за сетивата.
Към рецептите >>
Хинапов пай
Използват се само зрели горски плодове!
Продукти:
300 г хинап
100 г смокини, пресни и нарязани на парченца
200 г горки плодове по изор (малини, боровинки, къпини)
120 г орехови ядки
4 яйца
100 г захар
30 г брашно
30 г сухар
Приготвяне:
Разбиват се яйцата. Добавя се 100 г захар и се бие, докато сместа се сгъсти. Прибавят се 30 г брашно, 30 г сухар и плодовете. Накрая се слагат и нарязаните орехови ядки и сместа се пече в намазана и поръсена брашно тавичка. Паят се поднася нарязан на парчета и поръсен с пудра захар. След като се опече, върху него може да се разстеле глазура от 3 разбити белтъка, смесени с 200 г пудра захар и 200 г смлени орехови ядки. Пече се само отгоре.