Сурвакарите тръгват по къщите в първия ден от новата година - Василовден. От името на украсените дрянови пръчки - сурвачки или сурвакници, идва и името на празника Сурва. Сурвакарите благославят дома и хората и правят наричания за живот, здраве и плодородие. 

В Южна България родителите стават рано и сурвакат с дрянова пръчка децата още докато те спят. Жените измиват косата си с вода, в която предварително е потопен дрян – да е здрава и блестяща.  

Сурвачките се украсяват с:

вълна
червен конец
нанизи от пуканки
сушени плодове - сливи, кайсии, ябълки, круши
житни класове
кравайчета
сухи люти чушки
орехи

Снимка: Ладислав Цветков



1. Дряновата клонка се оформя, като някои малки клончета се окастрят, а други се завиват на кръгове. 

2. Основата се увива с вълна (памук) и цветни конци.

3. Пуканките се нанизват на здрав конец с помощта на игла и се връзват от двете страни на кръговете.

Снимка: Ладислав Цветков

4. По същия начин се правят нанизи и със сушените плодове или се закачват самостоятелно.

5. Житните класове се слагат на върха на сурвачката, като се прикрепят с конец.

6. Най-отгоре се слага малка червена ябълка.