Днес всяка секунда е ценна. В делничните сутрини не бихме жертвали кафето си в търсене на нещо някъде из дебрите на дома си. През уикендите определено не бихме жертвали почивката си в забърсване на десетките аксесоари, красящи стаите ни. Е, не е и нужно. Предлагаме ви да изхвърлите излишното, за да освободите място за функционалното.

Минимализмът е свобода. Той е време. Когато установих, че единственото нужно на кухненския ми плот е кафемашина, се освободих от задължението да прекарвам ценно време в търкане на петна от микровълновата и миене на сокоизтисквачката. Когато установих, че единствената нужна декорация в дома ми са няколко ярки акцента, които при това са съвсем използваеми, се освободих от ежедневното забърсване на прах по сувенирите. Когато функцията замести формата, си спечелих свобода. И време.

Използвайки за вдъхновение школата Баухаус, ви предлагаме няколко идеи, чрез които и вие да си извоювате тази голяма победа.

#Започнете с мебелите. Колкото по-проста е формата им, толкова по-лесна е и поддръжката им. Колкото по-малък е техният брой, толкова по-голям ще бъде минимализмът в дома ви. В случай, че ви предстои (пре)обзавеждане, изхвърлете всичко, което намирате за неудобно и го заменете с мебели с възможно най-проста форма и най-изчистен цвят. Десените използвайте с мярка.

В този дух, минимализъм и #цвят. На пръв поглед несъвместими, те са идеалната комбинация, за да откроим ключовите пространства в дома, включително кътчето с масичката за кафе.

#Минимализмът не е монохромна скука. Нюансите са безчетни, а изборът е според личните ви предпочитания. Тук няма нищо забранено – може всичко да бъде в неутрална гама с дребни, но ярки акценти, а може акценти да бъдат и самите ви мебели – цветен диван, килим, а защо не и хладилник?

Ако последното търсене на ключовете из хилядите кутийки и чекмеджета ви е изкарало извън кожата ви, то моментът за реновация е дошъл. Разгледайте предметите около вас. Колко от тях наистина се вписват в цялостния интериор и в представата ви за перфектен дом? Колко от тях са ви необходими? А колко от тях забелязвате? Оставете само тях. Изхвърляйте, подарявайте, продавайте. Сантименталното приберете. Добра идея е да си оставите пространство, което да използвате като склад докато свикнете с идеята за минимализъм. Приберете всичко, което не ползвате там. След година повторете процедурата.

Не е нужно да елиминирате всичко наведнъж. Промяната е процес. С времето ще установите колко пленяващо всъщност е семплото. И ще го продължавате да го опростявате. И знаете ли кое е най-хубавото? Минимализмът е пристрастяващ, но с него няма как да се прекали.