Зимата е перфектното време за планиране на това как ще изглежда градината ни през следващата година. Сега е моментът да се фокусирате върху следните неща:

1. Посетете и се разходете из ботаническа градина 

В ботаническите градини към университетите може да видите видове растения, които не се срещат никъде другаде. В пригодените условия там и под професионалните грижи на специалистите растат цветя, храсти и дървета, които не са типични за нашите географски ширини. Една подобна разходка може да ви накара да мислите по-мащабно. Защо да отглеждате само мушкато и сакъзчета, при положение че с малко повече съвети и подходящ разсад може да се сдобиете с тропически растения, които да станат бижуто във вашата градина.  

2. Погрижете се за инструментите си

Почистете лопатите от пръстта, подострете стъргалките, сменете дръжката на мотиката, притегнете, почистете... Ако имате инструменти, които няма да използвате, завийте ги в зебло и ги приберете в помещение, което е сухо, за да не се появи ръжда по металните части. някои градинари използват стар зехтин, олио или друг вид масла, с които намазват дървените и металните части на инструментите, за да ги запазят от студа през зимния сезон.

Снимка: iStock

3. Проверете дали семената и луковиците са здрави

Ако сте запазили луковици и грудки на цветя (далии, гладиоли, лалета, зюмбюли) не забравяйте да проверявате скривалището си често. Малки промени във влажността могат да причинят сериозни проблеми, като например да мухлясат, загният или да прихванат гъбички. Същото важи и за семената, които сте оставили да чакат пролетта. Дръжте ги на проветриво и хладно място. 

4. Продължавайте да компостирате

Дори когато навън е студено, в компоста ви ще продължават да се случват неща, които са признаци на живот. особено във вътрешността и в най-долните пластове. Затова продължавайте да го подхранвате с обелки от плодове и зеленчуци, картонени опаковки и др. Ако компостът ви е на открито, при хубаво слънчево време може да го обърнете, така че да раздвижите слоевете. не е нужно да го правите често обаче. 

5. Не режете трайните насаждения

Много хора започват сериозно почистване в градината си преди да падне снега. Не е нужно обаче да се престаравате. И тук не става дума за мързел или липса на време. В коренищата на растенията често зимуват различни насекоми. Хибернацията е техният начин да оцелеят. Не разрушавайте домовете им. Насекомите са част от живота в градината и ще имат своите полезни функции напролет. 

6. Почистете стайните растения и тези, които сте прибрали от балкона


Всички растения заслужават персонално внимание, преди да започне зимата. Ако сте прибрали саксиите от балкона, забършете листата на цветята с влажна кърпа. Разбира се, пропуснете тези видове, за които знаете, че не обичат това. Ако забележите лепкави остатъци с неприятна миризма по листата, проверете внимателно за насекоми или техни листа и ларви по стеблата и в пръстта. Почистете с кърпа и спирт. 

Снимка: iStock7. Направете хранилки за птиците


Дървените къщички, в които птиците могат да се скрият от големия студ и снеговалеж, са класика за градината. Какво друго може да направите, за да помогнете на птиците, когато навън е студено? Ако имате храсти, не ги орязвайте, а оставете някои и друг по-висок стрък. Там птиците ще имат възможност да кацнат, а не да го правят върху заледената повърхност. Оставяйте им хранителни бомбички между клоните на дърветата и по земята. Правят се лесно като смесите различни семена (слънчоглед, тиквени семки, ечемик и т.н.)  с мазнина (кокосово масло, ленено и др.).

Снимка: iStock