Аронията се отглеждат като декоративни и плодни храсти. Растат естествено в гористи местности и се развиват добре, когато са засадени под дървета. Устойчиви са на суша, насекоми и болестите. Избират се като атрактивни декоративни храсти, заради техните поразително красиви листа през есента. А броят на сортовете са повече от 60. Видовете арония са кръстени на цвета на плодовете им - черна и червена арония плюс лилава арония, чийто произход е естествен хибрид между двете.

Аронията има малки семкови плодове със стипчив вкус. Расте и у нас. Много хора сами си приготвят сок от плодовете й през есента. Сокът от узрелите плодове е  полу-сладък с ниско рН. Подходящ е за хора със захарен диабет. Вкусът му наподобява този на касиса, червената боровинка и глога.

Биохимици и фитотерапевти отдавна са поставили висока оценка на сока от арония, заради богатото съдържание на минерали и витамини, пектинови и дъбилни вещества. Съвместно с витамин С, при наличието на калций и витамин Р, аронията укрепва съединителната тъкан и кръвоносните съдове особено в мозъка и сърцето. Свеж сок от арония, приеман по 50 ml 3 пъти дневно е безценен при рехабилитация след мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт. По-същия механизъм предотвратява хипертонични кризи.

Като поливитаминозен плод, аронията държи първенството по наличие на антиоксиданти, полифенолни вещества и йод. В сравнение с грейпфрута и гроздето (най-много изследваните лабораторно за Р-вещества плодове), аронията съдържа 5 пъти повече. Препоръчва се на хора с хипертония и главоболие, както и на страдащи от йоддефицитни заболявания, напр. ендемична гуша.

Поради доказания антирадиационен ефект, сокът от арония се препоръчва профилактично на хора, които многочасово работят с компютри, мобилни телефони и други радиационни излъчвания.

Плодовете се сушават за билков чай. Понякога се смесват с касис. Използват се като подправка или оцветител за напитки и кисело мляко най-вече заради антиоксидантните свойства. Добавят се към бисквити вместо стафиди. Сухите плодове е препоръчително да бъдат накиснати предварително в малко вода, за да са по-лесно смилаеми. Желателно е да не са озахарени.

От плодчетата арония може да се прави вино, сладко, сироп, сок, чай, люти стартери, бира, сладолед и тинктури. На нашия пазара може да се намери сушена арония, чай от арония, биосертифицирани напитки българско производство - сок от арония и вино от арония.