Няма как да се обърка мурсалски чай с друго растение. Характерното светлозелено мъхесто стъбло с плътни листа и жълти цветчета расте в местността Мурсалица в Родопите, от където носи името си. Тъй като не се среща често, мурсалският чай е включен в Червената книга на България. В Гърция са го култивирали и по света е известен като гръцки планински чай.
За да се приготви чай се използват цели разцъфнали стръкове. Едно стръкче е достатъчно за една чаша чай. Вари се на тих огън 3 минути и се прецежда. Може да се подслади с лъжичка мед, с изключение на хора, които имат разстройство. Има приятен вкус и фин аромат.
Растението се цени заради неговата изключителна лековита сила. Традиционно се използва при грип, възпалено гърло, бронхит и астма за успокояване на кашлицата. Има имуностимулиращ ефект, затова се препоръчва за децата през студените месеци.
Подходящ е за хора с хипертония и отоци от сърдечен произход, поради диуретичния си ефект.
Противовъзпалително и антимикробно действие оказва по целия храносмилателен тракт (гастрит, колит, холецистит) и върху отделителната система (цистит).
В състава на билката са доказани 22 минерала, флавоноиди, танини, етерични масла и много други вещества. Най-добре е проучено действието му върху функциите на черния дроб. При хепатит и възпаление на жлъчния мехур се препоръчва от чая да се пие по 100 мл преди всяко ядене.
Богатството от антиоксиданти го прави отличен в борбата с процесите на остаряване. Като мек природен антидепресант, може да се предлага на хиперактивни деца. Мурсалският чай се слави като естествен афродизиак, дори е известен като "българската виагра".