Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия, през декември 1770 г. Той е най-големият от тримата синове на Мария Магдалена и Йохан Бетовен. Баща му бил придворен певец, по-известен с алкохолизма си, отколкото с музикалните си способности. Йохан започнал да учи сина си да свири на пиано още от много малък. Съседите често виждали как малкият Бетовен плаче, докато свири, защото баща му го удрял за всяка грешка. На 17 декември тази година светът ще отбележи 250 г. от рождението на композитора.

Ето няколко любопитни факти за музикалния гений:

  • На 8-годишна възраст изнася първия си концерт. Баща му го представя като 6-годишен, за да бъде приет за следващия Моцарт. Това събитие повлиява на младия Бетовен и той през целия си живот е имал грешна представа за своята възраст.
  • През 1787 г., когато Бетовен е на 17 г., отива във Виена за 6 месеца, за да се срещне с Моцарт, неговият идол. Моцарт не бил в добро настроение, защото здравето му се влошавало. Въпреки това той обръща внимание на младия Бетовен и му казал: „Изсвири нещо“. Бетовен започнал да свири началото на концерт на самия Моцарт, който го прекъснал с думите: „Всеки може да изсвири това. Свири нещо, което ти си създал“. Когато Бетовен свършил, Моцарт казал на жена си: „Някой ден това момче ще даде на света нещо ново“. Моцарт се съгласил да го взема за ученик, но Бетовен получил писмо от баща си, че майка му е много болна, и затова отпътува за Германия. Когато се връща във Виена през ноември 1792 г., Моцарт вече е починал.
  • Бетовен е първият музикант, който е получавал заплата единствено, за да композира.
  • "Лунната соната" е посветена на младата графиня Джулиета Гуичарди, в която Бетовен бил влюбен.

 

Музиката е по-възвишено откровение от всяка мъдрост и философия.

Лудвиг ван Бетовен

 

 

  • Симфонията „Ероика“ била посвета на Наполеон Бонапарт преди той да разочарова Бетовен, след като се обявява за абсолютен монарх.
  • Бетовен е свирил и на цигулка.
  • Започва да губи слуха си около 1796 г., когато е само на 25 г. През 1802 г. с отслабването на слуха му, Бетовен пише: „Бих сложил край на живота си, само моето изкуство ме спира да направя това. Ах, струва ми се невъзможно да напусна света, докато не извадя на бял свят всичко, което чувствам, че има вътре в мен“. Въпреки че загубил слуха си, той продължава да композира, като създава най-великите си творби.
  • Бетовен умира на 26 март 1827 г. на 56-годишна възраст по време на гръмотевична буря. Негов приятел, който бил до него, споделя, че в момента на смъртта му имало силна гръмотевица.
  • Последните думи на Бетовен са обвити в мистерия. Често се смята, че последните му думи били: „Аплодирайте приятели, комедията свърши!“, но всъщност прощаването му със света далеч не е така тържествено. Издател, подарил 12 бутилки вино на умиращия композитор. След като Бетовен ги видял, казал „Жалко, жалко, твърде късно!“

Трябва ли? Трябва!

Лудвиг ван Бетовен