България е на път да приеме една от най-важните национални стратегии за опазване на биоразнообразието и изчезващите видове – стратегия за борба с незаконното използване на отрови и отровни примамки в природата. За нея ни разказаха нашите приятели от Българското дружество за защита на птиците. Те ни запознаха и с героя на тази история - Барс, единственото куче в България, което е обучено да надушва и открива отровни примамки в дивата природа.

Снимка: Евгений Милов

Барс е унгарец. Породата му е немска овчарка и е от т.нар. "работна линия" - кучета, обучени да вършат работа в помощ на хората. Има брат, който търси противопехотни мини в Афганистан.  

Нашият герой е кръстен на прабългарския бог Барс - бог на справедливостта, който разрешава конфликтите между хората и боговете.

Барс е единственото куче у нас, което е обучено да открива отрови, подхвърлени в дивата природа. Работи заедно с Ники Терзиев, неговият партньор от Българското дружество за защита на птиците. Запознават се в Унгария и толкова си пасват, че служебните им отношения отдавна са прераснали в дълбоко и искрено приятелство. Повече затова защо е толкова специален Барс научете от видеото по-горе.

ВАЖНО! Ники търси работна женска за Барс. Ако можете да помогнете, свържете се с тях тук

Снимка: Евгений Милов

Черна статистика

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети особено върху популациите на хищните птици, сред които световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел. Най-скорошният регистриран случай на отравяне на защитени видове бе през септември, когато в района на Своге са отровени осем белоглави лешояда и един скален орел, а през март 2017 г. в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което почти изцяло е унищожена наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония на вида.

През 2016 край с. Стражец, общ. Крумовград са регистрирани серия от инциденти на тровене, при които загиват над 20 диви и домашни животни. При тези случаи се забелязва, че липсва добър синхрон между различните отговорни институции, който да гарантира правилното събиране на проби на терен, обезопасяване на районите около отровните примамки, събиране на труповете на отровените животни с цел предотвратяване на вторични отравяния, анализиране на събраните проби за установяване на отровното вещество и установяване на извършителите.