След няколко дни - на 14 ноември, е Световният ден за борба с диабета. Едно хронично заболяване, което започва да придобива мащабите на пандемия - от него страдат нат 360 млн. души в света. Половин милион българи живеят с тази диагноза, а 40% дори не знаят, че са болни.

В студиото на "Преди обед" диетологът д-р Мария Николова сподели полезни съвети за живота с диабет, а Лео Бианки приготви вкусна и здравословна рецепта, подходяща за хора със заболяването.

"Баща ми има диабет. Всеки единадесети човек в света имат тази болест, но за съжаление половината от тях не знаят. Затова е хубаво всяка година да се прави изследване на кръвта. Не е фатално, но човек трябва да се храни по-балансирано и по-здравословно", казва Лео.

Бианки приготви в студиото здравословна рецепта - тартар от сьомга със сушени домати, аншоа и много сезонни зеленчуци.

"Изключително важно е храненето, това е част от цялостния начин на живот. Генетичният фактор също не е за пренебрегване", казва д-р Мария Николова.

"Ако цял живот човек се храни като страдащ със захарен диабет, той никога няма да стада от него", допълва тя.

Какво означава здравословно хранене? Идеята е човек да хапва доста зеленчуци - диетата да бъде растително базирана", казва д-р Николова.

"Трябва да присъства пълноценен протеин. Трябва да има и други източници на протеини, освен месото - боб, защото тази храна е богата на фибри. Не само нивата на кръвната захар са важни при диабетиците, но и на липидите", допълва тя.

Колкото до категоричните забрани, такива няма, но "трябва да има контрол и баланс", категорична е специалистката. "Стига да е умерено, да не е през нощта или да не е с третата вечеря - малко преди сън".

"Освен правилната храна, да не забравяме и питейния режим - хората с диабет трябва да приемат вода, неподсладен чай, айрян", казва д-р Мария Николова.

"Би могло да се пие до 25-30 мл алкохол, но приемът му крие рискове, тъй като води до хипогликемия - рязко падане на кръвната захар", допълва тя.

"Баща ми десет години не знаеше, че има диабет. Позволява си да яде паста, но пълнозърнеста, а не обикновена. Също пълнозърнест хляб. Вече десет години се храни спокойно", коментира хранителините навици на баща си Лео.

"Без медицински контрол кето диетата в дългосрочен план не е подходяща за прилагане. Моля, не се самолекувайте", казва Николова за богатия на мазнини хранителен режим.

"Надномернето телесно тегло е един от основните рискови фактори за циркулиращия в момента вирус", заявява специалистката.

"Човек трябва 30-40 минути на ден да се раздвижва. Минимумът е 150 минути седмично", категорична е тя.

Вижте какви съвети сподели още д-р Мария Николова във видеото най-горе.