Прокламираната като полезна за здравето безглутенова диета всъщност увеличава риска от диабет тип 2, сочи изследване на американски учени от "Harvard’s School of Public Health".

Безглутеновите храни често са бедни на фибри и други полезни микронутриенти, заради не са толкова хранителни и струват по-скъпо. С 13%жпо-застрашени от диабет тип 2 са хората, които консумират малко глутен (под 4 грама).

Глутенът се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика, както и в повечето тестени и зърнени изделия. Глутенът е опасен основно за алергичните към него, каквито хората масово не са - около 1% от хората имат глутенова непоносимост. Безглутеновите диети обаче станаха популярни без реални доказателства за здравословните им ползи. 

Учените са анализирали данните за приема на глутен сред близо 200 000 души в дългогодишното изследване на Nurses Health Study, което изследва рисковите фактори за основните хронични заболявания при жените.