... Той е един съвършено устроен механизъм. От еволюционна гледна точка, ние сме подготвени за периоди на продължително гладуване. Но какво винаги е следвало след такива периоди някога? Продължителен пир. Да, гладуването няма как да бъде успешна стратегия. В случай, че инатът ни все пак издържи, то ще си докараме сигурни здравословни проблеми – липса на менструация, дисфункция на органите, косопад, хранителни разстройства. Нима искате да си го причините? Суетата по-важна ли е от здравето?

Страхотни новини! Не е нужно да пренебрегвате което и да е от тях! Тъй като здравословният начин на живот, включващ както хранене, така и физическа активност и емоционално спокойствие, се корени в баланса, то ние днес ви даваме формулата за него: #палео хранене с леко намален прием на въглехидрати.

#Не се плашете от думата палео: няма да ви караме да живеете в пещера, да убивате животни, за да се обличате, а след това да се храните с тях. Нужни са само някои малки промени в менюто ви, особено ако вече сте усвоили здравословния начин на живот. А ако не сте – време ви е.

#Какво трябва да промените? Уверяваме ви, че драстична промяна няма да усетите, тъй като почти всяка рецепта, в която присъстват въглехидрати, си има нисковъглехдиратна алтернатива. Например в мусаката, картофите могат да бъдат заместени с тиквички или карфиол. Мъжът ви няма да разбере, честна дума. Блат за пица можете да направите отново от карфиол или от тиквички. Палео храненето е режим на хранене(а не диета), в който се консумират сами истински и естествени храни. Основно храните се обработват термично чрез варене и печене. Може да се консумира сушена или замразена храна (не, това не значи сладолед), всякакви билки и подправки, но без инстантни супи или бульони.

 

#Позволени са всички видове месо, включително и по-мазно като гърди или ребра. Всички видове морски дарове и риби. Хапвайте на воля яйца (мит е, че трябва да ядете само по един жълтък дневно – той е най-богатата на нутриенти част от яйцето). Млечните продукти са напълно в крак с режима, но е важно да ги избирате пълномаслени – най-добре са всички видове сирена и кашкавал, кисело мляко. Прясното мляко е единственото, което трябва да ограничите частично. Всички зеленчуци са в списъка, като ограничите класическите бели картофи. Можете да консумирате горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки както пресни, така и замразени. Останалите плодове също за разрешени, но внимавайте с количествата – до 2-3 плода на ден са допустими, като най-високовъглехидратни са бананите, гроздето, смокините и ананаса. Освен горските плодове, най-подходящи са кайсии, пъпеш, диня, праскови, нектарини, киви, сини сливи, ябълки. Мазнините също са позволени – кокосово и какаово масло, краве масло, гхи, зехтин. Все пак внимавайте с количествата, тъй като те са с голяма калорийна наситеност. Позволени са и сурови ядки, авокадо, маслини. Можете да употребявате и малко количество колбаси, но за предпочитани са домашните. Тези от супермаркета трябва да се избягват. Можете да хапвате грах или боб, но в ограничени количества.

#Продуктите, които трябва да избягвате или да спрете изцяло (а това зависи от личните ви цели), са овес, пшеница и всички варива, включително киноа и елда. Премахнете картофите от менюто си, като за тяхна алтернатива могат да служат сладките картофи, но отново в ограничени количества. Фурмите и останалите сушени плодове са изключително богати на въглехидрати, така че ако не можете да се ограничите до 1-2 на ден, се откажете от тях. Хубаво е в началото да премахнете гореизброените неща изцяло, за да видите как ви се отразява режима, а след това да го напаснете според личните ви предпочитания. Някои хора се справят добре на по-големи количества въглехидрати, други се чувстват страхотно и с по-малки.

#Това, което ще ви препоръчаме, е да не стигате до крайности и да ограничавате въглехидратите до под 50 грама на ден. Да, ако имате да нанесете последни щрихи по себе си, можете да експериментирате за няколко седмици, тъй като това ще ви вкара в състояние на по-бързо горене на мазнините, но внимавайте, тъй като прекалено дългото поддържане на ниски въглехидрати при жените може да доведе до липса на менструация.

#Още една изненада: при този режим броене на калории няма. Поради факта, че преяждането често е продиктувано от постоянно менящите се нива на инсулин след консумацията на сладки и високовъглехидратни храни, чувството за глад тук е истинско, а ситост се постига с по-малки количества храна, тоест този режим се справя идеално с неконтролируемия апетит и резките пориви за бързи въглехидрати и нездравословни храни. Можете да се храните както два или три пъти на ден, така и с междинни хранения. Всичко зависи изцяло от вас. Не се опитвайте да ядете по-малко, нито пък да ограничавате мазнините за сметка на въглехидратите – тъй като вторите са гориво за човешкия организъм при всяка дейност, когато ги ограничим, именно мазнините ги заместват. Ако спрете да консумирате и тях, ще чувствате постоянна умора и замайване.

#Друг плюс на режима е, че той е превенция срещу диабет, висока кръвна захар и високо кръвно, а може да повлияе благоприятно и вече възникналите такива. Тъй като нивата на инсулин се регулират благодарение на нисковъглехидратното хранене, няма да има внезапни пикове и спадове. Ще се отървете и от задържаната вода, благодарение на което ще намалее и целулитът, в случай, че имате такъв.

Трябва да ви предупредим, че в началото има вероятност да имате някои странични ефекти в случай, че сте консумирали прекалено голямо количество въглехидрати преди да започнете режима. Първите 2-3 дена ще имате леко виене на свят, ще страдате от липса на енергия. В този период е добре да ограничите тренировките и да се концентрирате върху правилното спазване на режима с цел организмът ви да привикне към промяната.

Сега сте стъпка по-близо. Стъпка по-близо към здравето. Стъпка по-близо към идеалното тяло. Стъпка по-близо до балансирания начин на живот, в който сте здрави, сити, щастливи и красиви. Трябват ли ви още причини да опитате? Действайте.