Този извод бе направен вследствие на проучване, част от европейския проект "Preview" за превенция на захарния диабет тип 2 при хора с наднормено тегло и затлъстяване, в който си сътрудничат осем държави, за да се справят с епидемията от тази болест по света.

Проектът е по 7-ма Рамкова програма на Европейския съюз за периода от 2013 до 2018 г.

В него са участвали над 2000 души в преддиабетно състояние. Те били ангажирани в програмата, като били подложени на диета за отслабване, с продължителност от осем седмици. Хранителният режим бил съчетан и със специална серия от физически упражнения.

След като периодът от осем седмици изтекъл, доброволците в програмата демонстрирали загуба от средно 10,8% от телесното си тегло. В десетата седмица кръвните резултати, сочещи първоначално преддиабетно състояние, сега били абсолютно различни. Шест месеца по-късно, на далеч по-малко ограничителна диета, доброволците все още имали добри кръвни показатели.

На базата на резултатите от изследването, учените стигнали до извода, че загубата на излишното тегло, а в последствие и поддържането на едни и същи килограми, оказва изключително благотворно влияние върху борбата с диабета.

Експертите подчертават още и факта, че тези, които поддържали теглото си след първоначалната 8-седмична диета, понижили значително риска от диабет през следващите няколко години.

Към момента проектът "Preview" финансира изследвания в Университета в Нюкасъл, за да разбере какво е влиянието на нискокалоричната диета върху диабет тип 2. Анализите ще продължат до октомври 2018 г. Желанието на екипа е да направи по-голямо проучване за период от 2 години заедно с университета в Глазгоу, включващо 200 души. Целта е да се провери дали резултатите могат да бъдат възпроизведени и дали загубата на тегло може да бъде задържана в продължение на две години.

За хората с диабет тип 2 намаляването на теглото им спомага извличането на излишната мазнина от панкреаса, което позволява възвръщането на нормалната му функция.