Предприемачът Калоян Георгиев има невероятна история - пътят му тръгва от столичния квартал "Надежда" и още като буен тийнейджър заявява на баща си: "Аз съм на 15 години и още не е милионер!". Въпреки че е признат талант във волейбола, се отказва от кариера в спорта. За кратко кара такси, а след това става предприемач и към момента ръководи бизнеси в над 70 държави по целия свят. Кацал е в над 140 държави, а пандемията го заварва в Занзибар, където създава сърф училище, вместо да лежи на плажа.

"Отидох на разходка със семейството ми за една седмица там, хвана ни COVID-19 карантината и си останахме осем месеца. Дойдохме си преди една седмица. Връщаме се обратно към Занзибар, защото там нещата ни се развиха доста интересно", казва Калоян.

"На първия месец вече бяхме в хипотезата да страдаме ли или да решим да се позабавляваме. Моята жена ми удари сериозно рамо, защото си казахме: Каквото ще да става, правим си един коуъркинг и работим оттук, като опитваме да направим нещо на локално ниво. Намерихме един плаж, който никога не можеш да купиш при други обстоятелства, освен заради COVID-19, и закупихме това топ място от местните", допълва той.

"Там COVID-19 няма, но има такъв ефект, защото засяга туризма - няма ги хората, няма полети и туризмът умира", казва Калоян Георгиев.

"Решихме съответно да направим две неща там - коуъркинг център за хора, които са от типа "дигитални номади", които стават все повече, в комбинация със силен спортен център. Така съчетават спорт и работа - сърф училище, кросфит, кикбокс, тенис и какво ли не", казва предприемачът, чиято 6-годишна дъщеричка вече кара кайт и е най-малдият кайтист в света.

Скъп ли е животът там?

"Цените там са близки до българските - за чужденците говоря", казва той. "Държавата е абсолютно отворена - Занзибар няма никакви мерки за нищо, всичко е отоврено. Една от основните причини да няма COVID-19, е, че там няма грипни сезони - във всеки един момент от денонощието е 30 градуса", казва Калоян.

"Вместо да се затворим по време на тази криза, аз реших да дадем газ и да се опитаме да извлечем колкото може повече полза от тази ситуация", допълва Георгиев.

"Направих две неща. Първо, инвестирах в индустрия, която е мъртва - туризма. И второ, в една от ключовите ми компании, която се занимава с полети, пуснахме нов продукт, който е специално COVID-19 ориентиран - плащаш след като полетът ти приключи, ако всико е ОК. Защото имаше много канселирани полети, закъснения…", казва българинът.

"Един от проблемите на тропическите острови е, че не можеш да работиш, ако нямаш среда, защото всичко около теб те разсейва - всички красоти, а е и топло и влажно. Защото трябва да има място с климатик, където да се затвориш и да знаеш, че за 3-4 часа ще свършиш работата", казва Калоян.

"Имаме възможноно най-добрия интернет на острова, който спрямо България, е много бавен, но позволява да работиш", допълва предприемачът.

Вижте какво още сподели Калоян Георгиев по време на гостуването си в студиото на "Преди обед" по bTV във видеото най-горе.