В поредицата "Не/зависимите" („Преди обед“, bTV) Ралица Стефанова представи историята на Жени, която започва да употребява от дете. В един момент тя пуши марихуана почти постоянно и на 29 години стига дъното. Днес тя е чиста, но изолацията, на която сме подложени всички, ни поставя в риск. Карантината е добро оправдание да се прекалява с алкохол и други вещества.

Ето най-важното от разговора в студиото и от репортажа, разказващ историята на Жени.

Ралица Стефанова:
Хората търсят оправдания за употреба и карантината им ги предоставя. Ето защо Франция ограничи продажбите на алкохол след първите сигнали, че домашното насилие се увеличава. При изолация се употребява повече и има риск зависими да се върнат към пороците си.

Александър Илиев, управител на терапевтичен център за лечение на зависимости:
Карантината е добро оправдание за пиене и много хора влизат в запой. Изолацията подпомага употребата, но и зависимостта води до изолация. Карантината наподобява последната фаза на употреба, когато зависимите си мислят, че никой не може да ги разбере и се чувстват много самотни. Оказва се, че хората преодоляват по-лесно проблеми като войни и природни бедствия. Това, което обръща колата, са малките, ежедневни трудности, които се задържат и не се споделят.

Думите на 32-годишната Жени, която употребява още от детска възраст:
Мислех, че съм се родила зависима. В трети клас преживях травма. Започнах да се храня постоянно, дори и през нощта. Последва хранително разстройство.

Започнах да пия, но впоследствие реших, че марихуаната е моето вещество. Пушех постоянно. Не можех да работя, разгневих се на целия свят.

На 29 години стигнах дъното, където е много тъмно. След последната раздяла с мъж реших, че мога да употребявам постоянно. Не можех да изживявам чувствата си на чисто. В един момент вече не можех да спя, чувствах, че си отивам.

Близките ми ме записаха в център за лечение, където останах 7 месеца. На третия месец попаднах в дупка, защото трябваше да приема, че съм зависима. За щастие, вече 2 години съм чиста.

Заради масовата карантина всичките ми планове се отложиха или провалиха. Трябваше да сменя работата и да взема квартира в София, но се прибрах на село. Успях да остана чиста благодарение на вярна приятелка и на сбирките на зависими, които сега са онлайн. 

Целия разговор можете да видите тук: