Всяка година, в съботата преди Петдесетница, православните християни отбелязват Черешова задушница – ден, посветен на почитта към починалите близки. Това е една от най-важните задушници в календара на Българската православна църква. Характерен елемент са черешите.
Какво е Черешова задушница и какво се прави?
Черешовата задушница е подвижен църковен празник, който винаги се пада в съботата преди празника Петдесетница (петдесет дни след Великден). Според традицията, това е ден, в който се молим за душите на починалите, посещаваме гробовете им, палим свещи и раздаваме храна за "Бог да прости".
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Защо череши?
Името на празника идва от обичая на този ден да се раздават череши – символ на живота, плодородието и възкресението. Тъй като по това време на годината черешите вече са узрели, те се превръщат в основен плод, използван в обредната храна.
Черешите не са просто сезонен плод – те са и част от духовната символика, като с червената си окраска напомнят за кръвта на Христос и за вечния живот.
Традиции и обреди на Черешова задушница
- Посещение на гробищата – хората почистват гробовете на своите близки, украсяват ги с цветя и палят свещи.
- Раздаване на храна – традиционно се носят варено жито, хляб, вино и череши. Храната се дава на съседи, съселяни или случайни минувачи „за Бог да прости“.
- Молитви – в храмовете се отслужват панихиди (общи молебени за починалите), а у дома хората се молят за душите на починалите си роднини.
В този ден, когато отправяме молитви за близките си, черешата става мост между традицията и настоящето, между земното и небесното.
Българските череши - най-вкусните
България е известна със своите вкусни и ароматни череши, които се отглеждат най-вече в Кюстендилския край – наричан неслучайно „черешовата градина на България“. Сортовете, които се отглеждат у нас, са сред най-търсените в Европа благодарение на:
- Наситения им вкус
- Високото съдържание на витамини (C, A, B-комплекс)
- Полезните антиоксиданти
- Дългогодишната традиция в отглеждането
През юни, когато е пикът на черешовата реколта, в Кюстендил дори се провежда Фестивал на черешата, който подчертава значението на този плод не само в икономиката, но и в културата на страната.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK