Всяка година, в съботата преди Петдесетница, православните християни отбелязват Черешова задушница – ден, посветен на почитта към починалите близки. Това е една от най-важните задушници в календара на Българската православна църква.  Характерен елемент са черешите.

Какво е Черешова задушница и какво се прави?


Черешовата задушница е подвижен църковен празник, който винаги се пада в съботата преди празника Петдесетница (петдесет дни след Великден). Според традицията, това е ден, в който се молим за душите на починалите, посещаваме гробовете им, палим свещи и раздаваме храна за "Бог да прости".

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Защо череши?


Името на празника идва от обичая на този ден да се раздават череши – символ на живота, плодородието и възкресението. Тъй като по това време на годината черешите вече са узрели, те се превръщат в основен плод, използван в обредната храна.

Черешите не са просто сезонен плод – те са и част от духовната символика, като с червената си окраска напомнят за кръвта на Христос и за вечния живот.

Традиции и обреди на Черешова задушница

  • Посещение на гробищата – хората почистват гробовете на своите близки, украсяват ги с цветя и палят свещи.
  • Раздаване на храна – традиционно се носят варено жито, хляб, вино и череши. Храната се дава на съседи, съселяни или случайни минувачи „за Бог да прости“.
  • Молитви – в храмовете се отслужват панихиди (общи молебени за починалите), а у дома хората се молят за душите на починалите си роднини. 

В този ден, когато отправяме молитви за близките си, черешата става мост между традицията и настоящето, между земното и небесното.

Българските череши - най-вкусните

България е известна със своите вкусни и ароматни череши, които се отглеждат най-вече в Кюстендилския край – наричан неслучайно „черешовата градина на България“. Сортовете, които се отглеждат у нас, са сред най-търсените в Европа благодарение на:

  • Наситения им вкус
  • Високото съдържание на витамини (C, A, B-комплекс)
  • Полезните антиоксиданти
  • Дългогодишната традиция в отглеждането

През юни, когато е пикът на черешовата реколта, в Кюстендил дори се провежда Фестивал на черешата, който подчертава значението на този плод не само в икономиката, но и в културата на страната.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK