Да си човек с увреждане не е нещо срамно или грозно, но по някаква причина повечето хора са склонни да отместват поглед, когато видят такъв човек – дали защото им е неприятно да го гледат или защото се страхуват да не го обидят. Правилното отношение към хората с увреждания е нещо, което трябва да се възпита в децата докато са съвсем малки и според активистката и консултант по достъпна среда Диляна Денева това може да стане най-лесно с помощта на анимационните филмчета.

Снимка: Личен архив

Самата тя е в инвалидна количка в следствие на инцидент и в предаването „Преди обед“ по bTV сподели, че често когато хората я видят, чукат на дърво. Друг път пък малки деца я сочат и питат родителите си за нея, при което те се карат на децата си, че не трябва да задават въпроси. Но според младата жена е важно децата да питат и да получават отговор, за да не се страхуват.

Диляна е автор на статия, в която се посочват популярни персонажи с увреждания от анимационните филмчета. Именно такива герои биха могли да научат децата, че хората с увреждане продължават да са пълноценни хора.

Снимка: imdb.com

Един от добрите примери, които тя посочи, е малкият Немо от „Търсенето на Немо“. Любимата на милиони деца рибка има увредена перка, но този проблем не се отразява на живота му. Друг подобен персонаж е Джинджифиловата бисквитка от „Шрек“. Малкото тестено човече няма крака, тъй като са изядени, но това не е представено като нещо, което го дърпа назад.

Снимка: imdb.com

В други филми има персонажи с увреждания, чиято съдба е много драматична, като на малкия Тими от „Коледна песен“ или Квазимодо от „Парижката Света богородица“. Това според Диляна Денева не е лошо, но не бива хората с увреждания прекалено често да бъдат показвани като жертви.

Снимка: imdb.com

Има спорове около образа на капитан Хук от „Питър Пан“, който има кука, вместо ръка и е злодеят в историята. Според някои такова представяне на персонажа може да създаде страх към хората с увреждания, но според авторката на статията това не е така и не е редно персонажите с увреждания да са само положителни.

Във видеото може да чуете за още анимационни герои, които имат увреждане и как родителите могат да използват тези филмчета, за да помогнат на децата си да разберат хората с увреждания.