В днешно време никой не е застрахован, че няма да засегне някого случайно. Особено в Холивуд. Параолимпийската медалистка Ейми Марън намира един елемент от филма "Вещиците" обиден за нея и хората с увреждания.

Снимка: Getty Images

Марън, която е родена без дясна ръка, намира за обидно, че вещиците във филма на Робърт Земекис имат по-малък брой пръсти на ръцете си. Злите жени във филма трябва да носят специални ръкавици, за да прикриват липсата на пръсти.

„Не е необичайно да се създават такива ръкавици за деца или възрасти, родени с различни крайници“, написа тя в социалните мрежи. „Обезпокояващо е, че нещо, което прави хората различни, е представено като нещо плашещо.“

Снимка: Youtube

В книгите на Дал вещиците си имат всички пръсти, но също носят ръкавици, за да прикриват дългите си котешки нокти. Освен това те са напълно плешиви и имат огромни и пълни със зъби усти.

Макар проблемът, който Ейми Марън засяга да е сериозен и да е важно хората с по-различни тела да бъдат възприемани нормално и да не са подложени на унизително отношение, все пак е важно да посочим, че вещиците на Роал Дал не са просто хора с по-странни тела и магически способности, а са чудовища.

Снимка: Getty Images

„Да, осъзнавам, че става дума за филм и това са вещици. Опасявам се обаче, че когато децата гледат този филм, ще започнат да се страхуват от хората с различни крайници.“

Спортистката започна кампания в Туитър с хаштаг #NotAWitch (не съм вещица) и доста хора с деформирани крайници я подкрепиха.