Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани - не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг. В целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамография на двете гърди. Мамографията е специфичен метод, при който с преценено ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Резултатите и тяхната оценка се архивират за дълъг период, което дава възможност за проследяване на евентуалните промени в структурата на млечните жлези.

Александровска болница ще бъде една от деветте болници, включени в тазгодишната информационна кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, провеждана в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Кампанията се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ "Св. София", в партньорство със Столична община и Фондация "Една от 8" и има за цел да повиши вниманието на нежния пол към проблема, в резултат на което да се постигнат ранно диагностициране и лечение на заболяването.

Александровска болница ще осигури безплатни прегледи от специалист, както и с ехографско или мамографско изследване (при необходимост). Направления по НЗОК не се изискват. Прегледите ще се извършват от 10 до 13.30 часа на 9, 16, 23 и 30 октомври, в двата хирургични кабинета на партерния етаж, в сградата на І-ви хирургичен блок, до Спешен кабинет.

Записване на посочените телефони до сряда на текущата седмица:

Кабинет І-ва хирургия, тел.: 02/ 9230 590

Кабинет ІІ-ра хирургия, тел.: 02/ 9230 378

Новост в борбата с рака на гърдата:

Калифорнийската компания Genomic Health Inc е разработила генетичен тест Oncotype DX, чрез който се установява кои от болните с рак на гърдата, могат да избегнат химиотерапията, след операцията. Чрез теста се  отчита активността на някои гени, които контролират растежа на клетките и показва каква е вероятността организмът да бъде защитен от рецидиви само с хормонална терапия.