Вкусната и добра рибена чорба се прави с много риба. Кулинарната тайна на капитаните е, че не бива да се вижда дъното на тенджерата от риба. Хубавата рибена чорба се готви дълго време, на открит огън. Разбира се, не всички разполагаме с такива условия. Затова просто сложете голямата тенджера върху котлона и гответе на ниска температура. 


Коя е най-добрата риба за рибена чорба?


- прясната риба, току-що уловена
- не много мазна
- ароматна риба; повечето речни имат дъх на тиня, който може да замаскирате с лимонов сок

Подходящи са както морските, така и речните риби. За богат и наситен вкус, може да комбинирате. Добрата рибена чорба се прави от поне 2 вида риба. Изберете между треска, сьомга, костур, сом, бяла риба, моруна, шаран, щука. 


Дребна или едра риба?


От дребната риба се получава по-наситен като аромат и вкус бульон. Това е така, защото те имат повече кости. Рибена чорба се прави и от остатъците от риби - глави, хриле, които се сваряват за получаването на вкусен бульон. По-едрите риби стоят на отделни парчета в чинията или купичката. Те имат по-малко, но по-плътни кости. Това ги прави и по-лесни за ядене. 


Подходящи зеленчуци и подpравки за чорбата

- лимонов сок (тушира лекия дъх на тиня, който носят предимно речните риби)
- целина
- пресен лук
- моркови
- пащърнак
- картофи (ако имате по-малко риба, сложете повече картофи)
- елена и червена чушка (за цвят)
- лют червен пипер
- сол
- черен пипер
- масло. Тайната на френската кухня е в 3 неща - масло, масло и пак масло. Когато супата е готова, пуснете малка бучка масло в чорбата и оставете да се разтопи от собствената й температура. 

Експериментирайте с продуктите и правете различни комбинации. Със сигурност винаги ще се получава вкусно. 

Съставки

  • 1 коренче Пащърнак
  • 4 зрънца Бахар
  • 7 зрънца Черен пипер
  • 3 стръка Девесил
  • 2 стръка Целина
  • 3 стръка Магданоз
  • 200 г Моруна
  • 1 бр. Лимон
  • 2 бр. Картофи
  • 1 глава Лук
  • 2 бр. Моркови
  • 200 г Шаран
  • 200 г Сом
  • 2 стръка Суха мащерка

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете вода в дълбока тенджера. Сложете целите 2 стръка магданоз, 1 целина, 2 девесил и подправките - черен пипер, бахар и сол и поставете на котлона. 
  • 2. Когато водата кипне и поври 5 минути, добавете рибата. Намалете температурата и оставете да се готви дълго и бавно. 
  • 3. Нарежете зеленчуците на едри парчета. 
  • 4. Извадете рибата с решетъчна лъжица и я обезкостете. Прецедете бульона през ситна цедка и върнете в тенджерата, Добавяте нарязаните зеленчуци. Започнете с най-твърдите - пащърнак и моркови, след това лука, а накрая картофите. По желание може да добавите суха люта чушка. 
  • 5. Когато зеленчуците са готови, изсипете парчетата риба. Оставете още малко да поври, след което изцедете малко от лимоновия сок. 
  • 6. Нарежете останалите зелени стръкове подправки на ситно. Сипете първо тези на магданоза и девесила. Оставете да поврат 3 минути, след това добавете и целината. Така нейният аромат няма да е прекалено силен, а и ще се получат няколко нюанса на зеленото от подправките. 
  • 7. Накрая добавете сухите подправки - мащерка и още черен пипер. 
  • 8. Сервирайте с леко запечена на котлон суха люта чушка, пърленка с чесън и лимон - сок и на резени.