Основна храна на мидите са фитопланктонът и зоопланктонът, затова е особено важно средата, в която живеят, да не е замърсена. Мидите са богати на протеини, чудесен източник на магнезий, витамин В12, витамин С, цинк, желязо и Омега 3 мастни киселини.
Как да изберем миди в магазина?
В магазинните мрежи изберете миди, които са в мрежа и са потопени във вода. Живите, пресни миди могат да се съхраняват до 5 дни в хладилника, увити в мокра кърпа или във влажна хартия.
Как да почистим мидите?
Почистете добре варовика и другите налепи по черупките. За целта използвайте твърда четка. Мидите имат бисуфурна нишка, наричат я още мустачки или брада, с които се закрепват за въжетата, около които растат. Тя трябва да се отскубне, като се внимава при това действие да не се извади цялата мида.
Бонус съвети:
Може да запазите най-голямата черупка от мидите, за да изгребете с нея соса от дъното на чинията.
Една от черупките може да използвате и вместо вилица или пръсти – т.е. с нея да изваждате ядките от останалите черупки.
Съставки
- 1/3 ч.ч. Вода
- 3 скилидки Чесън
- 1 глава Лук
- 2 бр. Домати
- 250 г Спагети
- 1/2 ч.ч. Бяло вино
- 500 г Миди
- 4 с.л. Зехтин
- 1 с.л. Магданоз
- 1 с.л. Джоджен
Начин на приготвяне
- 1. Измийте мидите, ако е нужно остържете черупките им с четка за зъби. Ако има разтворени, изхвърлете ги.
- 2. Сипете зехтина в дълбока касерола. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги сотирайте до златисто. Налейте водата и бялото вино. Поставете мидите и захлупете с капака.
- 3. Оставете ги да се готвят на слаб огън 10 минути. След като се отворят, свалете от котлона.
- 4. Спагетите сварете отделно, според указанията, които имат на етикета си (или за около 12 минути в подсолена вода). Отцедете от излишната вода, след като са готови.
- 5. Сложете спагетите към мидите и разбъркайте. Добавете ситно нарязани домати и след 3 минути свалете от котлона. Поръсете с пресен магданоз и джоджен. Залейте с лимонов сок и допълнително добавете резенчета лимон.