Основна храна на мидите са фитопланктонът и зоопланктонът, затова е особено важно средата, в която живеят, да не е замърсена. Мидите са богати на протеини, чудесен източник на магнезий, витамин В12, витамин С, цинк, желязо и Омега 3 мастни киселини. 

Как да изберем миди в магазина?

В магазинните мрежи изберете миди, които са в мрежа и са потопени във вода. Живите, пресни миди могат да се съхраняват до 5 дни в хладилника, увити в мокра кърпа или във влажна хартия. 

Как да почистим мидите? 

Почистете добре варовика и другите налепи по черупките. За целта използвайте твърда четка. Мидите имат бисуфурна нишка, наричат я още мустачки или брада, с които се закрепват за въжетата, около които растат. Тя трябва да се отскубне, като се внимава при това действие да не се извади цялата мида. 


Бонус съвети:

Може да запазите най-голямата черупка от мидите, за да изгребете с нея соса от дъното на чинията.

Една от черупките може да използвате и вместо вилица или пръсти – т.е. с нея да изваждате ядките от останалите черупки.

 

 

 

Съставки

  • 1/3 ч.ч. Вода
  • 3 скилидки Чесън
  • 1 глава Лук
  • 2 бр. Домати
  • 250 г Спагети
  • 1/2 ч.ч. Бяло вино
  • 500 г Миди
  • 4 с.л. Зехтин
  • 1 с.л. Магданоз
  • 1 с.л. Джоджен

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте мидите, ако е нужно остържете черупките им с четка за зъби. Ако има разтворени, изхвърлете ги.
  • 2. Сипете зехтина в дълбока касерола. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги сотирайте до златисто. Налейте водата и бялото вино. Поставете мидите и захлупете с капака.
  • 3. Оставете ги да се готвят на слаб огън 10 минути. След като се отворят, свалете от котлона.
  • 4. Спагетите сварете отделно, според указанията, които имат на етикета си (или за около 12 минути в подсолена вода). Отцедете от излишната вода, след като са готови.
  • 5. Сложете спагетите към мидите и разбъркайте. Добавете ситно нарязани домати и след 3 минути свалете от котлона. Поръсете с пресен магданоз и джоджен. Залейте с лимонов сок и допълнително добавете резенчета лимон.