Застройката прави супата по-плътна и вкусна. Но колкото и лесно да изглежда просто да смесиш супата с малко яйце, често се случва точно това да е причината за пресечена супа. Когато тя се стопли отново, в нея се получават "парцали", което не е приятно нито за окото, нито за небцето. Варената застройка се прави с цел яйцето да е минало термична обработка. Тя обаче има някои тънкости и ние ще ви ги споделим. Това са практики, натрупани с опита и проверени във времето.

1. Не се използва цяло яйце, а само жълтъците.

2. Жълтъците се разбиват с малко (2-3 капки) оцет или с лимонов сок.

3. Ако се ползва цяло яйце, се добавя щипка сол или малко студена вода.

4. Към жълтъка и млякото винаги се добавя малко от бульона на супата, за да се темперира застройката.

5. Застройката се сипва на тънка струйка, като непрекъснато се бърка.

6. Когато се излее цялата застройка, котлонът се спира. Оставя се за няколко минути на остатъчната топлина, след което тенджерата се маха от котлона. Друг вариант е самата застройка да се повари за няколко минути на котлона и да се сипе в изстинала супа.

7. След сипване на застройката, тенджерата се оставя отворена за кратко или докато не се охлади супата.

Снимка: Thinkstock

Рецепти за варена застройка

половин кофичка кисело мляко
2 жълтъка
1 с. л. брашно
3 капки лимонов сок

Всичко това се смесва и се слага да заври. Добавя се 1-2 черпака от бульона на супата. Ври 3-4 мин., сле дкоето се изсипва в супата.

---

1 с.л. брашно
краве масло
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце

Брашното се запърбва в маслото, след което се сваля от огъня. Добавя му се 1 черпак от бульона на супата, след което и киселото мляко с разбитото яйце. Всичко се връща на котлона, за да се свари, след което се сипва в супата.