Бъз – това интересно малко плодче може и да не се отличава с особено привлекателните си вкусови качества в сурово състояние, но е същинско удоволствие за сетивата и чудотворен лек, ако си го приготвите под формата на сок, ликьор, отвара или мармалад.

Съществуват три вида бъз – черен, червен и тревист. Плодовете се използват в умерени количества за сиропи, конфитюри, сокове, конфитюри, мармалади – самостоятелно или като добавка към други плодове (глог, трънка, шипка). От плодчетата и на трите вида може да си сътворите великолепно вино – дъхава амброзия, отличаваща се с лек тръпчив вкус и нежен аромат.

Лечебни качества на бъза

• Чаят от цветовете има потогонно, пикочогонно, отхрачващо и омекчително действие. Приема се вътрешно във вид вид на запарка или настойка при простуда, хрема, пресипналост на гласа, ангина, кашлица, възпаление на бъбреците и пикочните пътища, воднянка, хемороиди, кожни обриви;
• Плодовете действат освежаващо при температурни състояния и слабително при запек;
• Българската народна медицина използва както цветовете, листата и плодовете, така също кората от корена на стъблото при простуда. Отвара от коренова кора се препоръчва при воднянка и затлъстяване;
• Плодовият мармалад и сокът са чудесно пикочогонно и слабително средство, действа противовъзпалително и успокояващо при невралгия;
• Отвара от листата се препоръчва за бани при ревматизъм, хемороиди и кожни обриви и възпаления.

Внимание! Във всички случаи да се използват само добре узрели, дори презрели, плодове, тъй като зелените и недобре узрелите са отровни!

Сок от бъз

 

Добре узрелите плодове се изстискват през марля и сокът се използва като лечебно средство. Ако ще се съхранява по-дълго, стерилизира се 10 минути. Сокът от червения е светлочервен, а от черния и тревистия - тъмночервен. 

Мармалад от бъз