Основна част от пътуванията по света е опитването на ястия от местната кухня. Какво трябва да правите обаче и за какво да внимавате, ако искате максимално да се насладите на тази храна. Някои неща може да са опасни, други са известни само на местните.
1. Поемете 3 пъти дълбоко дъх преди всяко ново ядене.
Когато искате да опитате много местни храни, рискувате да изгубите вкуса и обонянието си сред многото такива. Когато ядете бързо, пропускате ценна информация - миризми, текстури, подправки. Направете пауза и поемете 3 пъти дълбоко дъх преди всяко ново ястие. Тази техника повишава способността ви да се наслаждавате на храната. Ако имате нужда от повече пречистване, пийте вода. Това изчиства небцето и позволява да забравите ароматите и вкусовете, които сте тествали досега.
2. Ако искате да опитате най-хубавия и пресен хляб в Париж, идете в пекарната два пъти.
Парижките пекарни обикновено правят "deux tournées" или две дневни печения. Първата смяна дава най-свежите печени хлябове кум 8:00 сутринта, а втората - в 16:00.
3. Купете си джинджифилови бонбони, ако пътувате до Южна Америка, за да се приспособите по-лесно към надморската височина.
Джинджифиловите бонбони са с приятен вкус и помагат да се настроите за надморската височина. Ако не харесвате вкуса на джинджифила обаче, може да решите същия проблем с мате - традиционна южноамериканска кофеинова напитка.
4. Най-добрият начин да си намерите спокойно ресторантче с локална храна в Италия, е като използвате тази фраза - Una piccola trattoria discrete.
Особено полезно в по-големите градове като Рим или Флоренция, за да избегнете туристическите капани, е да помислите за такива фрази, да си ги запишете и да се научите да ги произнасяте правилно. Така ще откриете скритите, евтини места за хранене, които местните хора обожават, но туристите така и не стигат до там.
5. Опитайте „cana” между спирките в Испания
Това е малка чаша бира, когато ви се иска да се освежите бързо. Някои от най-добрите места са в района на Маласана в Мадрид.
6. В Австрия вечеряйте на "Buschenschank".
Това са фермери, които също са и готвачи, които сервират домашно приготвени ястия във фермата си. От правна гледна точка те могат да предложат ястия само с продукти, отглеждани в собствената им ферма, като масло, месо, сирене и вино. Прясно уловена пъстърва от езерото в рамките на имота и домашно приготвени селски хлябове са най-доброто, което могат да ви предложат тук.
7. Поръчайте по-малко известната версия на "bucatini all'amatriciana" в Рим.
Това е перфектният баланс между сладка богата свинска мазнина, солено-кремообразен пекорино, макаронени изделия и черен пипер.
8. Направете резервация навсякъде, където искате да ядете, когато сте в Исландия.
Да, спонтанността е хубаво нещо, но зависи къде сте. Ако не направите резервация в ресторанта в Исландия, може да шофирате 60 мили до друго място и дори да нямате възможност да седнете.
9. Не купувайте предварително нарязани плодове от сергиите край пътя на Карибите.
Този вид търговия е особено популярна тук, но нарязаните плодове представляват сериозна опасност. В тях могат да се задържат какви ли не бактерии. Поискайте вашият плод да бъде нарязан пред очите ви.
10. В Америка не купувайте яйца от пазарите на земеделските производители.
Посещенията на този тип зелени пазари са чудесен начин да придобиете представа за местната хранителна култура. Но трябва да се вземат предпазни мерки при закупуване на яйца. В Америка, за разлика от други страни, има изискване яйцата да се "измиват", за да се предотврати салмонела. Това важи за ферми с повече от 3000 кокошки. Тези яйца трябва да бъдат охладени, за да се спре размножаването на бактерии. Преди да купите, попитайте дали яйцата са били измити. Ако е така, след това те трябва да се съхраняват при температура не повече от 5 градуса по Целзий.