По повод годишнина от смъртта на известния астронавт Георги Гречко е преиздадена книгата му „Космонавт № 34. От факла до извънземни” с  негови спомени, истории за полети, тъжни и забавни ситуации в орбита и на Земята, пише kp.ru. Новото издание включва непубликувани досега факти, в това число и този как космонавти, които са били в орбита в продължение на много месеци, празнуват радостни събития с алкохол.

Георгий Михайлович Гречко е руски космонавт, летял на три космически полета - Союз 17, Союз 26 и Союз Т-14. Той прави първото излизане в открития космос в скафандър Орлан на 20 декември 1977 г.

По традиция за успешен старт на мисията се гледал филмът „Бялото слънце на пустинята“. В книгата се разказва, че освен това в оловни туби с надпис „борш“ на борда бил внасян коняк. Позволявали си по малко от него, когато някой имал рожден ден или друг празник. Това помагало най-вече за преодоляване на липсата на гравитация и усещането за самота.

В орбита, където няма земно притегляне, мускулите и общата маса, както и костната плътност намаляват. Гръбначният стълб е изпънат, поради което космонавтите редовно „порастват“ с 5-8 сантиметра по време на професионалната си обиколка.

 

Провокирани от този факт, най-старият производител на коняк в Русия от Коктебел засне единствено по рода си видео - бутилка от собственото им производство, отлежала 5 години, беше изстреляна в стратосферата, до границата на открития космос. Кадри от полета може да видите тук.