Гложенският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец” е едно от най-впечатляващите духовни кътчета в България. Кацнал на скалистия връх или „израснал” от скалата или „вкоренен” в скалата. Той се извисява над селото и гората, за да приветства Бог и вярата на хората в него.

Неописуемо е чувството, докато колата или автобусът пъпли нагоре по виещия се път по склона.

Гложенският манастир е чудният „купол” върху планинския склон Лисец, под планинския връх Камен Лисец, близо до село Гложене, на 12 км от град Тетевен, към Ловчанска епархия, при това близо и до София – на около 100 км.

Манастирът е величествено издигнат върху огромна отвесна скала.Слабо е да се каже, че средновековната постройка е красива гледка или чудесен пейзаж. Гледката в първия момент, в който я видиш, е толкова впечатляваща, че граничи по усещане със сбъдната мечта, красив сън, изобщо нещо толкова силно, че хем настръхваш от величието му, хем олекваш от вълнението, което замъглява разума ти.

Неописуемо е чувството, докато колата или рейсът пъпли нагоре по виещия се път по склона – страх и вълнение се преплитат в един екстремен планински възел. Страх, защото пътят до манастира е доста отвесен, тесен, при това със завои. До горе, ако сте от по-смелите, няма да преминете пътя със затворени очи.

Разбира се, може просто да тръгнете пеша от село Гложене по горска пътека. Казват, че се стига за около час.

Та, ако сте с кола, слизате там, горе (има къде да се паркира). И се разкрива пред погледа ви гледката – Гложенският манастир е изправил широките си „плещи” на самия ръб на отвесната скала в края на склона. Отдолу гората, отгоре пак гората, а манастирът като че всеки момент ще се гмурне в зеленото море.

Легендата разказва, че Гложенският манастир е построен през 13 век от киевския княз Георги Глож, а през 15 е реконструиран.

Според вярването князът е намерил дом по тези земи, когато е бягал от Русия, гонен от татарите. Тук е бил приютен от цар Иван Асен. Князът дал името на селото – Гложене.

Манастирът и църквата са построени наново през 19 и началото на 20 век. Как се е случило това може да прочетете в palatka.bg.

Тайните на Преображенския манастир пък открийте във видеото.