При срутването на двете кули близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. загиват общо 2803 души. В първите часове след трагедията спасителните екипи успяват да извадят живи под отломките, образували купчина колкото 6-етажна сграда, 20 души. Това обаче не е единствено чудо след атентатите.

Почти месец след атаката работниците, които продължават да разчистват всички 1,4 млн. тона отломки, намират крушово дърво, което е в окаяно състояние. Корените са извадени, стволът е овъглен, но все пак дървото има един жив клон.

Завръщането на спасеното дърво в Манхатън, 22 декември 2010 г.
Снимка: Getty Images

Този клон е отнесен в един от разсадниците на Ню Йорк и след много грижи дървото е спасено. През 2010 г. порасналата круша е пренесена в мемориала, изграден в основите на двете кули, и се превръща в символ на надеждата и прераждането.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър и директорът на мемориала „9/11“ Джо Даниълс пред дървото, април 2015 г.
Снимка: Getty Images

През 2013 г. се заражда програмата за взимане на разсад от т.нар. Survivor Tree и изпращането на фиданките в различни места по света, преживели големи природни бедствия или терористични нападения.

Хора поставят възпоменателни лентички на дървото в памет на жертвите от стрелбата в нощен клуб в Орландо на 16 юни 2016 г.
Снимка: Getty Images

Сред последните места, сдобили се с разсад от емблематичното дърво, са Паркланд, Флорида, където през февруари 2018 г. мъж застреля 17 души, и Пуерто Рико, където ураганът Мария отне живота на 2975 души.

Пожарникари по време на церемонията по повод 10 години от атентатите, 11 септември 2011 г.
Снимка: Getty Images

Дървото се откроява сред другите в парка на мемориала и по един допълнителен, съвсем естествен начин. Напролет то е първото, което разцъфтява, а наесен последно се разделя с листата си.