След като повече от три месеца целият икономически и културен живот на Италия беше блокиран, италианското правителство взе решение да отвори заведения, фитнеси и кина. Страната беше едно от най-големите огнища на заразата и заради коронавируса там починаха повече от 30 000 души. Затова и много хора смятат, че отварянето на местата за културни събития е прибързано. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте отговори, че ако се чака ваксина за вируса, икономиката на страната няма да оцелее.

Освен кината, които ще бъдат отворени на 15 юни, Италия разхлабва и много други мерки. Туристическата страна отваря границите си за граждани на ЕС от 3 юни. Ще бъдат отворени и магазините, фризьорските салони, заведенията, ресторантите и туристическите атракции, но при засилени мерки за безопасност.

Филмът "Римска ваканция" с Одри Хепбърн привлича милиони туристи в италианската столица
Снимка: Getty Images

Филмовата индустрия е много важна за италианската икономика. Всяка година там се снимат чуждестранни филми, което носи не само приходи от самата продукция, но и допълнителна реклама на забележителностите. Точно преди началото на пандемията в страната се снимаше седмата част на екшън поредицата “Мисията невъзможна”, но работата по филма беше прекратена, за да се осигури безопасността на звездата Том Круз.

Отварят кината, но ще има ли филми?

Премиерите на почти всички големи холивудски продукции бяха отложени за по-късно тази година или направо за следващата. Докато се появят нови заглавия, кината в Италия смятат да излъчват популярни заглавия от 2019 г. и началото на 2020 г.

Кино в Италия
Снимка: istockphoto.com

Едно от предстоящите скоро заглавия, за които се очаква да станат хит в боксофиса, е екшънът “Тенет” на Кристофър Нолан. Филмът ще има почти гарантиран успех не само защото ще бъде първото голямо заглавие след безпрецедентната кино суша, но и защото е най-мащабната продукция от режисьора на “Генезис”, “Интерстелар” и трилогията за Черния рицар.

В България някои от по-малките кина ще отворят врати още този петък, но големите вериги нямат готовност да започнат излъчване не само заради липсата на нови заглавия. но и поради изискването местата да са заети само на 30% от капацитета, което ще попречи на кината да оправдаят разходите си.