Британският медиен регулатор Ofcom изчисти името на Пиърс Морган след проведено разследване по повод скандалните му коментари относно Меган Маркъл и нейното психично здраве през март тази година.

Снимка: Getty Images

56-годишният телевизионен водещ напусна сутрешното предаване „Добро утро, Великобритания“, след като грубо обяви съмненията си в думите на херцогинята на Съсекс, че се е борила с мисли за самоубийство. Маркъл направи тези шокиращи разкрития рамо до рамо със съпруга си принц Хари в ексклузивно интервю с Опра Уинфри.

40-годишната Меган дори е подала писмена жалба относно поведението на водещия до регулатора, който е получил и 57 хиляди оплаквания от зрители.

Снимка: YouTube/@CBS

Британският медиен регулатор публикува решението по казуса на сайта си в сряда. В документа се посочва, че Пиърс Морган „не е нарушил етичния кодекс на регулатора“, тъй като думите му са били подкрепени с „достатъчно“ контекст.

В позицията на Ofcom се казва: „Интервюто между херцога и херцогинята на Съсекс с Опра Уинфри съдържаше сериозни обвинения и беше очаквано да стане важна тема на разговор в програмата, за да се поставят съмнения и да се оспори достоверността им.

Регулаторът вярва, че свободата на словото дава право на господин Морган да не вярва и да опровергае твърденията на херцога и херцогинята на Съсекс.

„Кодексът разрешава на индивидите да заявяват и изразяват своите виждания, включително и тези, които потенциално могат да бъдат нараняващи или обиждащи, както и медиите могат да включват такива изказвания в програмите си. Ограничаването на такова съдържание според нас би било неоправдана мярка спрямо свободата на изразяването както на медиите, така и на публиката“, добавя регулаторът.

Все пак Ofcom потвърди притесненията си относно „очевидното пренебрежение на Морган за сериозността на мислите за самоубийство“, въпреки че колегите му Сузана Райд и Крис Шип опитаха да балансират дискусията в предаването.

Снимка: Getty Images

„Имайки предвид значителното оспорване на думите на господин Морган от останалите водещи и гости в програмата, смятаме, че са били предложени адекватни защитни мерки за зрителите, за да може да бъде потенциално обиждащия материал поднесен със значителен контекст“.

След публикацията на решението Пиърс Морган написа отворено писмо да Daily Mail и сподели в Twitter, че е „щастлив“ от развоя на събитията. Нарече решението „огромен успех за свободата на словото“ и нарече Меган Маркъл „Принцеса Пинокио“. Освен това дой добави и „Връщам ли се обратно на работа?“.

Сред изразилите възмущението си от решението си беше активистът д-р Шола Мос-Шогбамиму, който публикува в Twitter „Пиърс Морган системно агресира със сексизъм и расизъм срещу Меган Маркъл на национално ниво. Използва неговата „бяла“ привилегия със сила и влияние. Регулаторът току-що узакони неговия системен расизъм и предимството на белите ще продължи да тържествува, защото Великобритания е институционално расистка“.

Заключението на Ofcom за коментарите на Пиърс Морган в „Добро утро, Великобритания“ е това, което дава възможност на белокожите мъже да продължават да налагат насилие…“ коментира британската актриса Сюзан Келечи.

По време на живо предаване на 8 март Морган постави под съмнение твърденията на Меган Маркъл относно психичното й здраве по времето, докато е живяла като член на Кралското семейство. В интервюто с Опра тя заяви: „просто не исках да бъда жива повече“.

Снимка: YouTube/@CBS

„Не вярвам на нито една дума на Меган Маркъл“ коментира Морган, „Не бих й повярвал дори да представяше прогнозата за времето и фактът, че провокира такъв натиск върху кралското семейство. Мисля, че е достойна за презрение“, добави той.

Ден по-късно Морган напусна програмата като водещ, след като неговият колега Алекс Бересфорд също осъди думите му. Същия ден беше официално обявено окончателното оттегляне от ефир на Морган.

В интервюто си с Опра Уинфри Меган каза: 

„Изисква се толкова кураж да признаеш, че имаш нужда от помощ. Толкова много кураж да го изречеш. Както казах, бях засрамена. Мисля, е важно хората да запомнят, че си нямат и идея какво се случва с някого зад затворените врати. Никаква идея. Дори хората, които се усмихват и блестят най-силно. Трябва да имаш съчувствие за това, което вероятно се случва“.