Смартфонът е много полезно устройство, което ви осигурява не само забавление, но и полезна информация за всичко: прогноза за времето, информация за задръстванията, работно време на магазините и какво ли още не. Той обаче и събира много информация. При това вашата лична. Ето няколко приложения, които е по-добре да изтриете, за да не се окаже след време, че целият свят знае кога ставате, с кого си лягате и каква заплата получавате (освен леля Миче от 6-ия етаж, която така или иначе знае всичко за вас).

Angry Birds
Финландската компания Rovio Entertainment създаде играта през 2009 г. и постигна феноменален успех. Първият, който алармира за проблем, бе компютърният специалист Едуард Сноудън, работил за ЦРУ и впоследствие емигрирал в Русия и разкрил много неща за специалните служби. Но тъй като Сноудън е противоречива личност, сякаш никой не обръща внимание на думите му.

Впоследствие става ясно, че американските и британските служби наистина събират данни на потребителите. Под прикритието на платформа за по-добро таргетиране на рекламите играта събира телефонните номера, информация за проведените разговори, местоположението, политическата и сексуална ориентация и какво ли още не.

Rovio Entertainment твърди, че в момента приложението е безопасно, но изгубеното доверие се връща много трудно. Вие си преценете дали стрелянето по прасета ви е толкова важно.

IPVanish VPN
Почти всички служители на големи компании се свързват дистанционно с мрежата в офиса чрез VPN (Virtual Private Network). За осъществяването на сигурна VPN връзка има много различни приложения, като дори платените версии могат да се окажат проблемни. Много инфлуенсъри получаваха пари от IPVanish, за да рекламират приложението и то доби голяма популярност. През 2018 г. обаче се оказа, че софтуерът събира информация за вас и я изпраща на американските власти.

IPVanish прекрати тази практика, но стомната вече е счупена. Кой ще плати за приложение, което е подвело своите клиенти?

Facebook
Социалните мрежи губят много време и водят до тревожност и депресия. Не казваме, че трябва да се лишите от тях напълно, но помислете сериозно за изтриване на приложението от телефона. Всички знаят за големия скандал около Cambridge Analytica и изтичането на информация за 87 милиона потребители, довело до изслушване на Марк Зукърбърг от комисия в Сената.

След това Facebook предприе редица мерки за подобряване на сигурността (или по-скоро да не продават толкова безогледно данните ни) и изглаждане на имиджа, но проблемите не спират. Само преди две седмици телефонните номера на 419 милиона потребители са се оказали видими в незащитен сървър.

Не забравяйте, че Facebook винаги ще събира данни за вашата активност, за да таргетира рекламите по-добре. Социалната мрежа има достъп до камерата и микрофона ви, до контактите, съобщенията и календара ви. За да ограничите събирането на данни, е по-добре да изтриете приложението и да влизате в мрежата през браузъра на телефона.

Приложения за Android със зловреден софтуер
В началото на септември специалисти по киберсигурност откриха 24 приложения с общо 472 000 инсталации, заразени с вируса Joker Malware. Без ваше знание той ви абонира за платени услуги и сметката в дебитната/кредитната карта започва да се топи.

Google веднага премахна тези приложения от Google Store, но е добре да проверите дали в телефона ви не се намира някое от тях:
Advocate Wallpaper
Age Face
Altar Message
Antivirus Security — Security ScanBeach
CameraBoard picture editing
Certain Wallpaper
Climate SMS
Collate Face Scanner
Cute Camera
Dazzle Wallpaper
Declare Message
Display Camera
Great VPN
Humour Camera
Ignite Clean
Leaf Face Scanner
Mini Camera
Print Plan Scan
Rapid Face Scanner
Reward Clean
Ruddy SMS
Soby Camera
Spark Wallpaper

CamScanner
Приложение, което снима документ и веднага го трансформира в PDF файл. Много удобно, но опасно. През юни руската компания за киберсигурност Kaspersky откри вирус в няколко различни версии на CamScanner.

Сега приложението вече е „чисто“ и можете да го свалите от Google Play Store, но ако имате по-стари версия, изтрийте я. За по-сигурно използвайте аналогични продукти на големи компании, гарантиращи сигурност. Например Adobe Scan или Microsoft Office Lens.