"Мама", "закуски" и "празненство" са сред думите, които никога няма да чуете от кралица Елизабет Втора, принц Чарлз и други членове на британското семейство. В своята книга "Скритите правила на английското поведение" социалният антрополог Кейт Фокс прави списък на правилата, прилагани при разговорите в Уиндзор и от други представители на висшето общество в Англия. Тези 9 думи са в списъка със забранените за използване в двора. Въпрос на класа, възпитание и традиции. 

Парфюм
Вместо да използват думата "perfume", в Уиндзор предпочитат "scent", което е по-близо като значение до "аромат". 

Мама
Принц Чарлз не нарича майка си кралица Елизабет с думата "mum". Той, както и други членове на двора, предпочитат да използват "mummy".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Закуски
Ако получите покана за събитие в Уиндзор - банкет, градинско парти или сватба, никъде няма да видите  уточнение "ще бъдат сервирани закуски"  ("refreshments will be served"). Думата се замества от "напитки и храна". Думата "закуски" не се използва. 

Десерт или сладкиш
Във висшето общество никога не молят за "десерт" или "сладки". Последното ястие на трапезата най-често е "пудинг", който наричат просто "пуд". 

Снимка: Getty Images

Салфетки
Думата "салфетка" във френския й вариант "serviette", не се използва. Употребява се думата "napkin". 

Празненство
Голяма част от жителите на Великобритания използват думата "function", говорейки за празник или тържествено мероприятие. Но членовете на кралското семейство предпочитат думата "party" и посещават "вечеринки". 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гостна
Важен белег на принадлежност към определена класа в обществото се счита това как се нарича най-голямата стая в дома, където се събират гостите. По-голяма част от жителите на Великобритания наричат тази стая "living room" или "lounge". Но във висшето общество нещата стоят по друг начин. Те използват израза "drawing room" или "sitting room". 

Снимка: Getty Images

Диван
Когато си почивате в гостната, обикновено седите на дивана. Много жители на Кралството наричат тази мебел "couch" или "settee". Но в Уиндзор педпочитат думата "sofa". 

Снимка: Getty Images

Тоалетна
Ако търсите това помещение в Бъкингамския дворец, трябва да попитате за "loo" или "lavatory". Думата "toilet" идва от френски и не се одобрява от придворните. 

  • Джо Байдън за кралица Елизабет: Много е изискана, напомня ми за майка ми
  • Кейт посрещна първата дама на САЩ с тоалет на Александър Маккуин
  • И децата на Кейт Мидълтън казват: Мамо, спри да ни снимаш!
  • Елизабет Втора получи специална роза за 100-годишния юбилей на принц Филип
  • Хари и Меган Маркъл запознаха новородената си дъщеря с кралицата чрез видеоразговор
  • Всичко, което трябва да знаете за Лилибет Даяна - внучката на Елизабет, за която няма подаръци
  • Беше ли изненада за кралица Елизабет името на 11-ата ѝ правнучка?
  • Защо дъщеричката на принц Хари няма да е принцеса?
  • Меган и Хари имат дъщеричка!
  • Странната история на костюма на принцеса Даяна, с който тя започва медения си месец