В романтичните години, когато нямаше коронавирус, Елизабет Втора даваше в Бъкингам или в Уиндзор официални вечери за държавни глави и техните делегации, на които присъства каймакът на британското общество. Водени от убеждението, че COVID-19 все някога ще бъде победен, както и от факта, че всеки наш читател има своя шанс да попадне някога на такъв банкет, събрахме полезна информация за тези гурме вечери.

1. Няколко часа преди събитието кралицата лично проверява как върви подготовката заедно с главния иконом на двореца.

2. За официалната вечеря се знае поне шест месеца по-рано. На персонала са необходими три дни за подреждането на голямата маса, която е с формата на издължена буква П.

Кралица Елизабет приветства в Бъкингам президента на Индонезия Сусило Бамбанг Йодхойоно, 31 октомври 2012 г.
Снимка: Getty Images

3. Салфетките са сгънати под формата на холандско боне, като пред всеки гост има шест чаши, подредени в точно определен ред – за вода, шампанско, червено и бяло вино, десертно вино и порто. Съжаляваме, но чаши за ракия не са предвидени.

4. За всеки човек на масата се отделят точно 45 сантиметра.

5. За сервиране се използват 19 помощни маси, към всяка от които има четирима сервитьори, един от които отговаря само за вината.

Държавен прием в Бъкингам за американския президент Доналд Тръмп, 3 юни 2019 г.
Снимка: Getty Images

6. С диаграми се отбелязват местата на гостите, които спазват диета или имат алергия към някои храни.

7. На стола на принц Чарлз се поставя възглавница заради проблемите му с кръста. За неговото хлебче не се сервира масло, както на останалите, а малка купичка със зехтин.

8. Разбира се, дрескодът е строго официален: рокля и тиара за дамите, а за мъжете фрак. На гостите от чужбина е позволено да носят свои национални носии.

9. Членовете на кралското семейство носят през рамо ленти с брошка.

Държавен прием в Бъкингам за американския президент Доналд Тръмп, 3 юни 2019 г.
Снимка: Getty Images

10. Преди вечерята се произнасят речи, последвани от тостове и изпълнение на националните химни.

Приветствена реч в Уиндзор при посещението на ирландския президент Майкъл Хигинс, 8 април 2014 г.
Снимка: Getty Images

11. Обикновено за музикалния фон на гала вечерята се грижи струнен оркестър.

12. Ако ви поканят на такава вечеря, спазвайте следното лесно правило: първото ястие се яде с най-външните за чинията вилица и нож. Второто блюдо със следващите в редицата прибори и т.н.

Прием в Уиндзор за френския президент Жак Ширак, 18 ноември 2004 г.
Снимка: Getty Images

13. Ако сте гладни, хапвайте енергично, защото Елизабет Втора се храни бързо. Според протокола, когато тя приключи с едно ястие, всички да трябва да оставят ножа и вилицата в чинията и да очакват смирено следващото блюдо.

14. По време на първото ястие трябва да разговаряте с човека вдясно от вас. При следващото ястие – със седящия отляво. И така цяла вечер, докато храната свърши.

Прием в Уиндзор за президента на Индия Пратибха Патил, 27 октомври 2009 г.
Снимка: Getty Images

15. Не трябва да задавате лични въпроси. Придържайте се към общи теми като времето, коронавируса, глобалното затопляне и др.п.

16. Не трябва да докосвате кралицата. Подавате й ръка само ако тя подаде.

Официална вечеря в Бъкингам за президента на САЩ Барак Обама, 24 май 2011 г.
Снимка: Getty Images

17. Чашата за чай се държи само с палец и показалец. Отпива се от едно и също място, за да не оставяте много следи от устните си (особено ако сте с червило).

18. Не се притеснявайте, ако заспите. Краят на банкета се обявява от 12 мъже с фанфари, така че лесно ще разберете кога трябва да си тръгнете. На никого няма да му се наложи да ви казва „Ще метем“.