Омръзна ли ви да стоите вкъщи и постоянно да се борите с хаоса, който децата създават. Или казано по-простичко – хвана ли ви съклета?

Предлагаме ви да избягате за малко от битовизма и тесните затворени пространства, като се потопите виртуално в лукса и огромните обеми на най-красивите европейски дворци. Без да чакате за паспортен контрол и без да ви мерят температурата на челото. Започваме с…

Бъкингам, Лондон
Виртуалната обиколка е на този адрес.

Няма да можете да се целувате на балкона, както направиха Кейт Мидълтън и принц Уилям по време на сватбата си, но можете да разгледате Тронната зала (обърнете внимание на инициалите върху креслата на Елизабет II и съпруга й Филип), централното стълбище и т.нар. White Drawing Room.

Не завиждайте на Кейт Мидълтън, че един ден ще бъде стопанката на този дом. Все пак тук има 775 помещения, включително 240 спални и 78 бани. Всичко това иска чистене!

Снимка: iStock

 

Уиндзор, Англия
Виртуалната разходка е на този адрес.

Дворецът, получил Акт 16 преди цели 900 години, се намира на 45 км западно от Лондон. Именно тук 93-годишната Елизабет Втора и 98-годишният й съпруг Филип бяха изолирани преди няколко дни, докато пандемията от коронавируса отшуми. Тревожното е, че един служител на Бъкингам е дал положителен резултат на теста за COVID-19 още преди преместването на Елизабет в Уиндзор, но да запазим спокойствие. В случай на нужда едва ли на Елизабет II ще й кажат: Изчакайте за този апарат за обдишване, защото е закупен от един бизнесмен и неговите служители са с предимство.

Разгледайте залата за държавни приеми, където през май 2018 г. бе сватбата на Меган Маркъл и принц Хари, както и още няколко салона, в които позлатата не е спестена!

Снимка: Getty Images

Холирудхаус, Единбург
Виртуалната разходка е на този адрес.

Това е официалната резиденция на кралицата в Шотландия. Сградата е построена през 1128 г. за манастир. През 1501 г. Джеймс IV я трансформира в дворец за новата си съпруга Маргарет Тюдор, която е сестра на Хенри VIII и е свикнала на малко повечко лукс.

Сред по-интересните събития тук са две от общо трите сватби на Мария Стюарт, както и убийството с нож на нейния секретар Дейвид, извършено по поръчка на ревнивия й съпруг лорд Дарнли.

Снимка: Getty Images

Версай, Париж
Виртуалната разходка е на този адрес.

В началото това е само ловна хижа, която през 1631 г. Луи XIV превръща в резиденция на френските крале. Красивата им приказка приключва с Френската революция през 1789 г., когато Мария-Антоанета и Луи XVI губят не само короните си, но и главите си.

Сега Версай е музей, като в една от неговите 2300 зали/стаи бе подписан Мирния договор за края на Първата световна война.

Снимка: Getty Images

Дворецът в Стокхолм, Швеция
Виртуалната разходка е на този адрес.

Дворецът с 600 помещения е официалната резиденция на Карл XVI Густав. Построен е през XVIII век, тъй като предишната сграда е изгоряла през 1697 г.

Сватбата на принцеса Виктория и принц Даниел в Стокхолм, 19 юни 2010 г.
Снимка: Getty Images

Дворецът в Амстердам, Нидерландия
Виртуалната разходка е на този адрес.

В началото сградата е била кметство на Амстердам, но през 1808 г. Луи Бонапарт я трансформира в свой дворец. Не пропускайте да разгледате Голямата зала, висока 30 метра, голямата бронзова скулптура на Атлас и лъснатия до блясък мраморен под.

Снимка: Getty Images