Продължаваме с още пет жени, които влизат в новия брой на британския Vogue (запозанайте с първите пет тук). Меган Маркъл е подбрала 15 жени с вдъхновяващи истории. На корица застават примабалерината Франческа Хейуърд, както и актрисите Джема Чан, Лаверн Кокс, Джейн Фонда и Салма Хайек.

1. Джема Чан - английска актриса

Завършва право в Оксфорд, но открива призванието си като актриса. Известна е с участието си в "Джак Райън: Теория на хаоса", а след това и сериала „Човеци“. Тя влиза и в ролята на Миневра в екшъна "Капитан Марвел". Като истински супергерой, не се страхува да изразява и отстоява мнението си.

Актрисата често коментира критиките, които жените получават заради възрастта си. Според нея филмовата индустрия е далеч по-предразположена към възрастни мъже, отколкото жени. „Това е ежедневен сексизъм“, сподели Джена в публикация след обявяването на наградените с "Грами" звезди. Причината за коментара й беше фактът, че до имената на всяка от отличените жени беше посочена възраст, без това да се направи и за отличените мъже. Според нея няма как да се премахне сексизмът, ако не се работи и с двата пола. Тоест мъжете трябва също да разберат концепцията за равенство на половете и да я предават един на друг.

Джема Чан вярва, че чрез образование хората могат да премахнат сексизма от живота си. Актрисата не понася отказа да приемеш някого и често изразява мнението си по въпроси, свързани с правата на жените, хомосексуалните и мигрантите. Относно критиката, която често получава, тя споделя: „Не можеш просто да спреш да се изразяваш, защото ако не се застъпваш за другите, ги оставяш незащитени срещу хората и по-лошо – срещу интернет“

2. Лаверн Кокс - актриса и LGBT адвокат

Тя е родена в Алабама. Това, което я прави специална, е фактът, че е първата трансджендър актриса, номинирана за ролята си в сериала "Оранжевото е новото черно". Тя е дама, родена в тялото на мъж. Лаверн често разказва за преживяването си по време на интервенциите за смяна на пола. В много интервюта споделя за сблъсъка с хора, които не я разбират. Самата тя се е борила със себе си, когато се е опитвала да се впише, но нещо в нея е подсказвало, че това не е правилният път. Лаверн се преборва със собствените си страхове и днес намира мястото си като актриса. Известността обаче не я задоволява единствено с фотосесиите и красивите дрехи.

Тя окуражава всеки като нея да излезе извън собствените си граници и да се бори за онова, което иска. Лаверн вярва, че образованието е онова, което помага на човек да разбере света около себе си във всичките му форми. Това е причината и да участва в множество семинари, свързани с равенството между всички групи в обществата без значение от пола, расата, етническата им принадлежност и т.н. Актрисата не вдъхновява единствено трансджендър обществото, но и всеки, който се страхува да се себеизразява.

3. Джейн Фонда - американска актриса

Родена е в Ню Йорк и кариерата й започва като комедийна актриса, но изгрява по-късно със сериозните си роли във филмите „Клут“ (1971 г.) и „Завръщане у дома“. Джейн е икона в Холивуд, но освен да ни радва от екрана, е и политически активна по отношение на правата на жените. Тя е част от организацията Time’s Up, която помага на жени, които са били сексуално малтретирани. Но нейната социална активност започва още през 60-те и 70-те по време на Виетнамската война.

Джейн влиза в полезрението на правителството, когато събира средства с гала вечери в дома си за Черните пантери. През 1972 г. обикаля Северен Виетнам и призовава за действия срещу американската намеса в страната. Но дейността й във връзка с войната не приключва дотук. Фонда използва Холивуд не като площадка за филми, отвличащи вниманието, а за филми, които фокусират погледите на зрителите върху социалните проблеми. Лентата „Завръщане у дома“, с която печели Оскар, е точно такъв пример. Към днешна дата Джейн Фонда продължава да вдъхновява граждани, подкрепяйки каузи за промяна на обществото към по-добро.

4. Салма Хайек - актриса и продуцент

Родена е в Мексико. Тя е любимка на зрителите с над 50 роли, най-известни от които са във филмите „Десперадо“, „Фрида“ и „Този див див запад“.  Най-добрият персонаж, в който Салма влиза, е тя самата като човек. Актрисата е наградена от УНИЦЕФ за дългогодишната си дейност в защита на децата. През годините посещава множество пъти кризисни точки – през 2008 г. в Сиера Леон, където има епидемия на тетанус; през 2015 г. - сирийски бежанци в Лебанон и др. Освен това защитава и правата на жените и мигрантите. Салма държи реч за приемането на законова уредба в САЩ в защита на насилието срещу нежния пол. Освен това многократно дарява крупни суми на фондации и кампании с хуманитарни цели. Салма е доказателство за успяла жена, която не се задоволява с популярност. Тя търси начини да остави отпечатък, с който да се гордее.

5. Франческа Хейуърд - примабалерина в английския Кралски балет

Родена е в Кения, откъдето е майка й. Баща й е англичанин и тя отраства при родителите му в Лондон. В Англия момичето се влюбва в балета. На 11-годишна възраст влиза в Кралското балетно училище. Името й се свързва не само с репертоара й като балерина, но и с участието й във филма „Котките“. Там си партнира със световноизвестните Джейсън Деруло, Идрис Елба, Дженифър Хъдсън, Иън Маккелън, Тейлър Суифт и Ребъл Уилсън и много други.

Франческа говори открито за физическите трудности на всяка балерина. Като мулатка, тя се е сблъсквала с много предразсъдъци относно цвета на кожата си и произхода си. Твърди, че „никога не се е чувствала различна“. Талантът и любовта й към балетното изкуство са онова, което я различават от останалите, а не цветът на кожата. Балерината вдъхновява хората да преследват мечтите си и да не позволяват расата, социалната или етническата им принадлежност да ги ограничават.  

Очаквайте трета, последна част