Той е от Габрово. През 2001 г. завършва Геодезия в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия. Оттогава работи по специалността си. През 2003 г. печели зелена карта и остава да живее в САЩ. Освен че е експерт по земната повърхност, може да се похвали с още цял куп умения, хобита и занимания. Свири на китара, владее народни танци, спортува активно, но най-много от всичко обича фотографията и планините. И както самият той споделя, последните две се оказват печеливша комбинация и стимул за другата негова голяма страст – пътуването. За нас е удоволствие да ви представим Владислав Скрежев – един българин, посетил 40 държави от всичките 7 континента на планетата. Само с една раница на гръб и... камера в ръка.

Плажът Ипанем, Рио де Женейро

Преди малко повече от година той напуска работа и се впуска в своето поредно, най-дълго - 10-месечно, пътуване в Южна Америка, включващо 9 държави. Отскоро Влади си е вкъщи, в САЩ. Най-вероятно за кратък отдих... преди следващото свое голямо пътешествие. Използваме случая да си поговорим с него и да му благодарим за възможността и ние, макар и отдалеч, да се докоснем и насладим на чудесата и красотите, уловени от неговата камера:

Влади, как се запали по пътешествията? Кога се роди страстта ти към фотографията?
Още от малък родителите ми пътуваха много и макар да не ме взимаха навсякъде (особено като бях малък), често обикаляхме из България. Наслаждавах се на всяко пътуване, било то до близкия Балкан или до морето, което ми се струваше тогава като цяло едно приключение в някакъв друг свят. След падането на желязната завеса в рамките на 2 месеца имах шанс да отида в 4 държави и оттогава апетитът ми към далечното и непознатото само расте. Страстта към фотографията се зароди може би преди 10-на години, когато с малък цифров апарат обикалях из националните паркове на американския запад. Бях станал член на българския Фотофорум, където получавах оценки, мнения и упреци, учейки се от други български, предимно любители фотографи. Станах “жертва” на така наречената дигитална революция във фотографията, но има много да уча.

Какво мислиш за романите от детството – онези с приключенски дух и жадни за далечни пътешествия герои? Имаш ли си любими такива, които са те вдъхновявали, и кои са те?
Май всеки от нас е пътувал тайно в страната на Шехерезада, по следите на Малкия Мук и най-вече с приключенията на Симбад мореплавателят. Последният определено ми беше любимец. Естествено не бива да пропускам и Жул Верн, най-великият подстрекател на детската фантазия и авантюризъм. По-късно намирах и други съвсем истински пътешественици, които ме вдъхновяваха и показваха, че светът съвсем не е така голям и че мечтите нямат граници.

Най-много обичаш да снимаш...
Планините. Магията им е безкрайна…

Перу - Кордилера Huayhuash