През 2016 г. филмът „Скрити числа“ ни разказа за Катрин Джонсън – гениална математичка, която е имала огромен принос за успеха на мисията Аполо 11 и за стъпването на човека на Луната. Снощи от НАСА съобщиха в Туитър, че реалната личност зад тази истинска история, номинирана за три награди „Оскар“, е починала на 101 годишна възраст.

Снимка: Getty Images

Катрин Джонсън е изчислявала траекторията на земната орбита за ранните мисии на НАСА. Нейните изчисления са помогнали за извеждането на първия американец в космоса. Тя е трябвало да провери изчисленията, направени от електронен компютър преди това.

Когато астронавтът Джон Глен е трябвало да излезе в орбита около земята, той поименно е поискал точно Катрин Джонсън да провери изчисленията, като в противен случай е отказвал да приеме мисията.

Тя е участвала и в изчисленията за полета на Аполо 11, отвела хора на Луната за пръв път.

Коя е Катрин Джонсън и с какво е толкова впечатляваща?

Тя е родена в малко градче в Западна Вирджиния и от малка е обсебена от числата. В училище се представя много добре и завършва още на 14 години. На 18 години е завършва и университет, което е нещо изключително във време, в което образованието за чернокожи е било на съвсем основно ниво. Ходенето на училище се е считало за лукс и повечето афроамериканци са го напускали още след осми клас.

От НАСА забелязват таланта ѝ и я наемат през 1953 г., но в космическата агенция се сблъсква със сериозна дискриминация заради това, че е жена и заради цвета на кожата си.

Катрин Джонсън и всички останали чернокожи служители на НАСА е трябвало да работят в отделна сграда и им е било забранено да използват тоалетните и столовата, които използват белите. Високообразовани учени са били третирани наравно с чистачите и хората от поддръжката, но Катрин не я е интересувало, защото е била увлечена от работата си:

Баща ми ни учеше, че не сме по-лоши от когото и да било, но и не сме по-добри от никого. Не се чувствам по-низша. Никога не съм се чувствала така. Аз съм толкова добра, колкото всички останали и не превъзхождам никого.

Катрин Джонсън през 2008 г.

Снимка: Getty Images

През 2015 г. Катрин Джонсън получи медал от президента на САЩ Барак Обама.