Днес е денят на храбростта и армията, но също така си спомняме и за 28-ата годишнина от смъртта на голямата холивудска легенда Марлене Дитрих. Тя умира на 90-годишна възраст в Париж, без да се е показвала публично от близо 20 години, но на поклонението във френската столица се събират над 1500 души, сред които посланици на Германия, Русия, САЩ и Великобритания.

Снимка: Getty Images

Когато ковчегът пристига в Берлин, където актрисата е пожелала да бъде погребана, огромна тълпа следва процесията и хиляди хора хвърлят цветя към тялото на покойната Дитрих, тъй като е известно, че тя много е обичала цветята.

Макар да е най-известна като актриса, погребението ѝ е почти войнишко. Ковчегът е покрит със знамето на САЩ и върху него са поставени ордените и медалите ѝ, сред които е и Медалът за свобода от Америка и Орденът на почетния легион от Франция. Освен на киното, целият ѝ живот е бил посветен на борбата за мир и името ѝ се е превърнало в символ на съпротивата срещу нацизма.

Марлене Дитрих и отношенията ѝ с нацистка Германия

Актрисата е родена в Германия през 1901 г. Истинското ѝ име е Мария Магдалена Дитрих, но накратко я наричат Марлене - комбинация от двете ѝ имена, която тя сама си е измислила когато е била на 11 години.

Снимка: Getty Images

В началото на 20-те започва да се снима в немското кино и там среща съпруга си, продуцентът Рудолф Зибер. Двамата се женят през 1923 г. и през 1924 се ражда единствено дете на Марлне - дъщеря ѝ Мария Елизабет.

През 1930 г. Дитрих постига международен успех с филма “Синият ангел” и е поканена да замине за Холивуд и да участва в американски филми. На Новия континент актрисата започва да жъне все по-големи успехи и се превръща в истинска холивудска звезда.

Снимка: Getty Images

Успехът ѝ в Холивуд съвпада с възхода на Хитлер в Германия и представители на нацистката партия се свързват с Марлене Дитрих, както ѝ с много други холивудски звезди с немски произход, за да ѝ предложат да се върне в Германия и да работи, при изключително добри условия и срещу много добро заплащане, за немското кино и нацистката пропаганда. Много немски звезди се съгласяват на това, включително Емил Янингс - първият актьор, който получава “Оскар”.

Марлене не само отказва предложението на нацистите, но също така, за да демонстрира несъгласието си с политиката на Третия райх, се отказва от немското си гражданство и кандидатства за американско.

По това време, заедно с Били Уайлдър и други големи имена в Холивуд, Дитрих започва да събира средства, за да помага на немски евреи и дисиденти да напуснат Германия. Актрисата дарява голяма част от хонорара си за филмите, в които участва, за да помага на бежанците.

Снимка: Getty Images

Когато през 1941 г. САЩ се включва във Втората световна война, Марлене Дитрих е първата знаменитост, която започва да събира пари в подкрепа на армията. До края на войната тя е и актрисата, успяла да събере най-много средства.

Снимка: Getty Images

През 1944 г. и 1945 г. пее и танцува за съюзническите войски в Алжир, Италия, Великобритания и Франция. В последните дни на войната се връща и в Германия, само на няколко километра от фронтовата линия. Всъщност до края на войната Марлене Дитрих прекарва на фронта повече време, отколкото е прекарал там генерал Айзенхауер.

Снимка: Getty Images

За смелостта си актрисата получава най-висшите отличия на САЩ и Франция, които могат да се дадат на цивилен. До края на живота си Марлене Дитрих остава ангажирана с политиката и с борбата за мир в света. След като умира, става ясно, че е прекарала много време в последните си години, за да разговаря по телефона с политици и от двете страни на Желязната завеса.

Снимка: Getty Images

Когато Марлене Дитрих умира, на погребението ѝ свещеникът казва: “Всички познават живота ѝ, филмите и песните ѝ, но и твърдите позиции, които заемаше. Тя живя като войник и щеше да е щастлива да бъде погребана като войник.