Кой иска живот, вдъхновен от природата? Запознайте се с Михаела Белорешка, за която храната, животът и хората са истинска страст. Обожаваме храната, която приготвя, снима и споделя в социалните мрежи, затова днес ви срещаме с хранителната консултантка от блога "Good Natured Food", с която разговаряме за здравословното хранене.

Здравей, Михаела! Как започна тази страст за теб?

Беше в началото на здравословното движение у нас. Винаги ме е притегляла иновацията, новите продукти и течения - и ето че станах експерт по специални диети. Впоследствие развих и умения за снимане на храна посредством търпение, опит и самообучение. Всичко това развивам и до днес и продължавам да се уча и любопитствам по темите за храненето, изкуството и сечението между тях.

Имаш нова е-книга с рецепти - "Сутрин Обед Вечер", която всеки може да свали безплатно. Какво могат да открият феновете на кулинарията в нея?

Отдавна започнах да събирам любими рецепти с идеята някой ден да се съберат достатъчно за нова книга. Така постепенно заделях най-добрите си идеи и понеже не съм фен на "пазенето на рецепти", реших да ги споделя свободно. Вярвам, че така отварям пространство да дойдат нови идеи.

С рецептите в блога си "Good Natured Food" търсиш баланса между вкусната и здравословна храна. Как разви това отношение към храната и здравето?

Простата, семпла и чиста храна винаги е била част от живота ми. Вкъщи се е приготвяла предимно домашна храна и съм развила отношение още от дете. Свикнала съм с вкуса й и познавам добре продуктите. След обучението ми за хранителен терапевт вече познавах и здравословните й качества и оформих цялостното си усещане за важността на храната в живота ми. За мен тя е не само средство за здраве, но и източник на вдъхновение в работата ми.

Как се променя напоследък разбирането ти за храната и готвенето?

Колкото повече различни перспективи опознавам, толкова повече излизам от всякакви категории на "полезно" и "вредно". Това е и основното нещо, с което започвам кулинарните ми курсове "Храна за Промяна" – там не се учим кое е добро и кое лошо, а как действа всяка храна в тялото ни, така че базирано на информиран избор, да решим кое пасва на нас и нашата история, навици и начин на живот. При готвенето поддържам същия подход – не е важна толкова техниката, колко експеримента, желанието – с времето те дават опита, който заедно с любопитството ражда иновацията и творчеството. 

Препоръчай ни нещо здравословно за закуска, обяд и вечеря, което е подходящо за всеки ден?

Обикновена непреработена храна. Дежурното плодове, зеленчуци, ядки, риба. 

Стремиш се подобряваш съществуващи рецепти или предпочиташ да експериментираш с нови?

И двете. Отначало ме привличаха много новите вкусове и почти не повтарях рецепти. Напоследък намирам чара на това да опитваш да подобряваш една рецепта всеки път. Уча се на търпение, постоянство и с малко повече време и на усет към по-фините вкусове и техники.

Кое е най-важното, което всеки трябва да съблюдава в хранителни си режим?

Дали пасва лично на него. Много често курсистите ми казват "Четох, че това не е добре" или "Хлябът / млечните продукти / месото не влияят ли зле на тялото?". Истината е, че всяко тяло има различна история, конституция, начин на живот и нужди, и е важно да изградим нашия режим спрямо тях, а не по калъп или както пише в някое списание. Бъдещето е на персонализирания подход и колкото по-рано култивираме умения да разчитаме знаците на тялото ни, толкова по-добре ще успяваме да се адаптираме към промените в бъдеще.

Коя е най-добрата диета за сваляне на излишните килограми, за която си чувала?

Не се доверявам на диети, които просто съм чувала, особено на такива, които обещават сваляне на килограми в амбициозни срокове. За мен образованието винаги е било на първо място и не харесвам диетите-самоцел, които могат да бъдат доста стресиращи за тялото и да накрая да ни оставят в изходна позиция. Аз обучавам хората как работят различните системи в тялото и как да подобрят тяхната функция, да се грижат за него и да го почитат. Оттам нататък мисля, че нещата се случват естествено. Когато научиш, че тялото ти има нужда от вода, за да храносмила и усвоява веществата, защото стомашната стена е изградена на база вода, вече имаш друго по-дълбоко разбиране на него. Другото е безсмислено упражнение, което в дългосрочен план не работи.

Как лесно хората да могат да правят разликата между здравословна и вредна храна и за какви скрити опасности да внимават?

Най-лесният начин, който съм открила, е, когато се въвлекат в процеса. Нито една лекция, статия, видео или книга не може да ти даде опита и преживяването от докосването на храната и превръщането й с завършено ястие. Смятам, че кулинарните ми курсове успяват да направят точно това – хората се въвличат в готвенето, добиват увереност и отключват любопитство към тази сфера на живота. Изисква се усилия в началото, което с времето се превръща в умение, с което можеш да заразиш и помогнеш на много хора около теб. Това е и целта на работата ми.

По образование си психолог, хранителен терапевт и консултант. Как храненето рефлектира върху психичното здраве на човек?

Това е тема, която бурно се изследва в света на нутриционистиката и психологията на здравето в момента. Много от конвенционалните психиатри и психолози включват определени храни, добавки и хранителни режими, за да повлияят цялостното възстановяване и хармонизиране на здравето – физическо и психическо. Холистичният подход идва, защото е нужен. За съжаление никой в училище не ни учи как работи тялото ни и как да се грижим за него. За да се чувстваме здрави психически е важно да го захранваме с качествени храни, богати на ценни вещества, да приемаме пробиотични храни и да ограничим преработените.

Какви здравословни замени правиш на популярни продукти в рецептите ти?

Напоследък експериментирам с различни видове брашна, за да повиша хранителната стойност на продуктите. Използвам и алтернативни подсладители като меласа, сироп от плодове и мед.

Все повече научни изследвания установяват негативна връзка за здравето от консумацията на преработени продукти, съдържащи захар и трансмазнини. Как хората да скъсат с консумацията на нездравословните храни?

С желание, постоянство и търпение. Или от раз. При всеки е различно, защото започва своя път от различно място. За някой ще е успех да започне да приготвя храната си поне веднъж в седмицата, за друг да подобри храносмилането си чрез ключови храни. Затова няма универсална рецепта и всеки гради сам своя път. Разбирането как действат преработените храни в тялото определено е добра първа стъпка.

Какво още практикуваш, за да живееш здравословно?

Всичко, което чувствам близко и от което мога да науча нещо ново. Обичам безкрайно природата и за мен това е най-лечебното място. Старая се да се движа и да си отделям време за почивка, което се оказа голямо предизвикателство и не винаги успявам. Не съм вманиачена в ежедневната си рутина, защото всеки ден е различен. По-скоро имам набор от техники, които използвам в моменти на нужда – дихателни и детокс практики, функционални храни, както и вече развито усещане от какво има нужда тялото ми.

Какво най-често приготвяш за хапване и пиене през по-горещите летни месеци от годината?

Пресни студени плодове и зеленчуци. Във всякакви форми и комбинации.

Снимането на храната е абсолютен тренд в Инстаграм. Какви съвети можеш да дадеш на останалите за впечатляващи снимки?

Опит, опит и пак опит. Изследвайте светлината, намерете подходящо място във вашия дом и експериментирайте с цветове и текстури. Придържайте се към естествения вид на храната. 

Надяваме се да провокираш останалите за един по-осъзнат и здравословен живот, който наистина е вдъхновен от природата. Какво би пожелала на нашите читатели?

Намирайте радост във всяка дейност в дните. Подхождайте към новото с любопитство на дете. Обръщайте се към себе си за съвет. Бъдете сред природата по-често. По възможност с приятели. Смейте се.